stan lauryssens
Hoppas
� Stan Lauryssens
Ik ben geen chef, geen kok en geen keukenpiet maar ik heb smaakpapillen en proef wat lekker is. Oesters lust ik niet, net zomin als moules parqu�es of rauwe mosselen en mijn vis en vlees moeten muy hecho zijn, goed gebakken langs alle kanten. Tapas kan ik alle dagen eten, met een lichte voorkeur voor gefrituurde chipirones of baby-pijlinktvisjes (daar heb je �m weer met zijn chipirones, hoor ik je denken), bacalao al pil pil of zelfgemaakte tortilla met vier eieren, ui, aardappel en enkele snippers rode paprika, meer voor de kleur dan voor de smaak. Drink ik er een flesje cava bij, van een goed merk, dan kan mijn dag niet meer stuk.

hoppasGroot was mijn verwondering toen iemand uit de culinaire sector mij vertelde dat Spaanse tapas sedert kort een concurrent hebben in de vorm van een Vlaamse variant bereid op basis van streekbier. Vlaamse tapas worden hoppas genoemd. Hop is een smaakmaker en geeft de bittere toets aan bier, vandaar: hop + tapas = hoppas. Eenvoudig, niet? Maar zijn die dingen lekker?

Ik surf even naar een website over Vlaamse hoppas en stoot op hiernavolgende kunstwerkjes: Flierefluiter met konijn, amuse-bouche van peperkoek met soepje van Westmalle, Triple d�Anvers met Antwerpse ribbetjes, Zeunt met zwarte beuling, frikadel van Olense tripel, gehaktballetjes in Kasteelbier, boerenkop van Slijkneus en pannenkoekjes van Witte Madam. Het spreekt vanzelf dat Flierefluiter, Triple d�Anvers, Zeunt, Olense tripel, Slijkneus en Witte Madam ter plaatse wereldberoemde streekbieren zijn. Geloof me, ik kijk naar het recept van Vlaamse hoppas, lees de namen van al die bieren en ben al meteen stomdronken! Ik ging eens naar een restaurant aan de Slachthuislaan waar alle gerechten van het viergangenmenu met Duvel waren klaargemaakt. Soepje van Duvel, kabeljauw op Duvelse wijze, speenvarkentje gewenteld in Duvel en als afsluiter sabayon in Duvels nat. Geen kwaad woord over Duvel maar twee weken na mijn bezoek was het restaurant failliet.

Echt waar, ik duim voor Vlaamse hoppas, maar als ik mag kiezen, geef mij dan maar een lekker bordje versgesneden pata negra (het moeten niet altijd chipirones zijn!), gambas al ajillo, alb�ndigas of gewoon wat gegrilde sardientjes, enkele plakjes gedroogde paprikaworst of bacalao al pil pil, goed gebakken langs alle kanten, met een flesje cava van een goed merk. Meer moet dat toch niet zijn?

Lees ook: