stan lauryssens
Mercado Central
� Stan Lauryssens
Liefde is een werkwoord. Aan de liefde moet worden gewerkt, dag en nacht, een heel leven lang. Ik dacht hieraan toen ik in de krant een stukje las over de markthal van het slachthuis van Anderlecht, in het Frans Les Abattoirs d�Anderlecht, gelegen aan het kanaal Brussel-Charleroi dichtbij een spoorlijn.

De metalen overkapping, een rechthoek van honderd vierkante meter, wordt vandaag enkel gebruikt als rommelmarkt maar zou op termijn worden omgebouwd tot een echte openluchtmarkt naar het voorbeeld van de Mercat de la Boqueria in Barcelona, de Mercado Central in Valencia en Alicante of de Mercado de San Miguel in Madrid.

Ik ben het meest vertrouwd met La Boqueria aan de Rambla in Barcelona, een laan van een kilometer lang, vol zonlicht en kuierende wandelaars, met een oorverdovend lawaai van kwetterende spreeuwen in de platanen.

slachthuis anderlechtVolgens een Amerikaanse schrijver is de Rambla de mooiste wandelstraat ter wereld en hij kon het weten want hij kreeg er de Nobelprijs voor. Bloemenstalletjes parfumeren de warme lucht met het subtiele aroma van anjers en rozen. Smeedijzeren kiosken verkopen gretig de kranten van de dag. Een mimekunstenaar beeldt een soldaat uit, bewegingloos als een standbeeld. De oude fontein van Canaletes zit verscholen tussen de bomen en de bloemenstalletjes.

Indien je ��nmaal van de fontein drinkt, keer je volgens een plaatselijke legende altijd terug naar Barcelona. In het midden van de Rambla schemert de beroemde overdekte markt door de takken van de bomen, met bergen vers fruit en kleurrijke kraampjes die exotische vis, ingewanden en gekookte karamellen verkopen.

Toen ikzelf in Barcelona woonde, slenterde ik in de vroege namiddag naar de bar in het achterste gedeelte van de markt en luisterde naar het geklingel van lepeltjes in tassen en het gorgelen van de koffiemachine. Oude mannen lazen de krant en vrouwen op de rand van een zenuwinzinking dronken caf� con leche en cortado, een klein koffietje, zeer sterk, met een scheut hete melk. Ik bestelde pintxos of Baskische tapas die als broodjes werden gepresenteerd, of zoals canap�s, en gefrituurde baby-inktvis en patatas bravas in een sausje van pikante mayonaise waarbij ik een sprankelend wit wijntje dronk, txakoli, dat smaakt naar cider van peren.

Voor wie het niet zou weten: liefde is een werkwoord dat door de maag gaat.

Lees ook: