Home Nieuws Gehospitaliseerd na striem van kwal

Gehospitaliseerd na striem van kwal

4 minuten (lectuur)

De blauwe krab, de vioolspin en nu het Portugees oorlogsschip. De dieren vallen aan. Zo lijkt het tenminste, een idee voor een suspensefilm

Een vrouw dien de gisteren behandeld te worden in het gewestelijk ziekenhuis van Sant Joan nadat ze bij het baden  in Cabo de las Huertas de Alicante door een kwal, een Portugees oorlogschip, werd gestriemd. De vrouw, van middelbare leeftijd, kon niets doen om het te verhinderen en kreeg een striem in het aangezicht. Ze werd in alle haast door de leden van het Rode Kruis naar het ziekenhuis gevoerd, waar ze voor alle zekerheid werd opgenomen.

Het is de eerste maal dit seizoen in deze streek, nadat vorige zomer vele exemplaren van deze gevaarlijke soort door de stroming naar de kusten van Cádiz en Huelva werden gevoerd.

Sinds maart werden er tegen de kust exemplaren gesignaleerd, meer bepaald in Playa de San Juan, Arenales, El Pinet, La Marina, Calp, Elche en Urbanova. De dienst voor hulp op zee van Benidorm haalde bovendien al veertien exemplaren uit het water en men raadt voorzichtigheid aan bij het baden.

Iedere ochtend wordt de nabijheid van de stranden  onderzocht en als men meerdere exemplaren ontdekt zal de rode vlag gehesen worden, wat betekent dat men niet in zee mag.

Het Portugees oorlogsschip (Physalia physalis) is een staatkwal die voorkomt in de warmere zeeën. Het is geen echte kwal, maar een complexe kolonie van honderden poliepen van vier typen.

Het Portugees oorlogsschip wordt vaak ten onrechte als kwal aangeduid. Dit kan tot een verkeerde behandeling van de beten leiden, aangezien het gif van poliepen van een andere samenstelling is dan dat van een schijfkwal. Het gif doodt meestal niet, maar veroorzaakt wel veel pijn, en eventueel koorts, een shock, en ademhalingsproblemen. Toch overleven sommige mensen een ontmoeting met het Portugees oorlogsschip niet, niet in de laatste plaats door het gevaar in het water in de tentakels verstrikt te raken, verlamd te raken en te verdrinken.

Een tweede kennismaking kan bovendien resulteren in een allergische reactie op het gif. De reactie, een anafylactische shock, is een acute en in principe levensbedreigende allergische reactie op een lichaamsvreemde stof. Hierdoor wordt een hevige immuunreactie van het lichaam op gang gebracht.

Het lichaam, in de vorm van een zeil, laat het dier toe grote snelheden te bereiken, tot 22 meter per seconde. Volgens de experts beginnen deze dieren zich rond half juni terug te trekken van de stranden.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Orihuela ondergronds

De stad Orihuela beschikte over twee stadsmuren. De ene lag rond het kasteel en de andere …