Home Nieuws De bekendsteSpaanse stier

De bekendsteSpaanse stier

4 minuten (lectuur)
2,112

Iedereen heeft hem wel al eens zien staan langs de weg… de ‘Toro de Osborne’ is uitgegroeid tot een icoon, zowel nationaal als internationaal. Hij werd al in 1956 ontworpen door ene Manuel Prieto en is ongeveer 14 meter hoog. De oorspronkelijke bedoeling was als reclamebord voor Veterano cognac uit Jerez, gemaakt door de Osborne groep.

De reclameborden staan verdeeld over heel Spanje, meestal langs wegen over bergruggen om de horizon te breken en beter zichtbaar te zijn tegen de lucht. Het doel van de borden was aanvankelijk reclame voor het merk maar in de loop der tijd zijn ze geworden tot een symbool van de Spaanse cultuur.

De eerste borden waren 4 meter hoog en van hout, maar al vlug werd er besloten om over te gaan tot het maken van borden van staalplaat en van 7 meter hoog en in een later stadium zelfs 14 meter hoog. In 1988 eist de algemene Spaanse verkeerswet dat alle reclame-uitingen zichtbaar vanaf rijkswegen verwijderd moeten worden en in 1994 wordt geëist dat alle stieren van Osborne verwijderd moeten worden. Hiertegen komen zowel gemeenten, dorpen, culturele organisaties, kunstenaars en politici in opspraak en spreken zich uit vóór het handhaven van de borden. Uiteindelijk wordt beslist om de ‘stier van Osborne’ te handhaven. In Catalonië echter wordt de stier geboycot en zelfs afgebroken door de Catalaanse nationalistische beweging.

Tegenwoordig staan er nog ongeveer negentig stieren onregelmatig verdeeld over Spanje. Er is een hoge concentratie in de Marco de Jerez, het sherrygebied rond Jerez de la Frontera, in de provincies Cádiz en Sevilla. De rest is willekeurig over Spanje verspreid. In de Comunidad Valenciana staan er 11 stieren, waarvan 1 in Villajoyosa. Die werd in 2009 vernield door de harde wind, maar op vraag van de gemeente werd het toeristische herkenningspunt hersteld.

De afbeelding van de stier van Osborne komt steeds weer terug in het dagelijks leven: als sticker achter op auto’s, op souvenirs (shirts, petjes, sleutelhangers, asbakken, tegels, onderzetters etc.), als het wapen op de Spaanse vlag en soms op de uniformen van Spaanse soldaten op sportevenementen en internationale missies.

Omdat de stier een commercieel logo is, kan niemand behalve de Osborne groep het merk gebruiken zonder hun toestemming.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Nederlands Vlaamse Vereniging Calpe bereikt de kaap van 500 leden !

Op de Happy Friday van 15 juli werd het 500e lid van de NVVC ingehuldigd. Geert van Imscho…