Home Cultuuragenda Monumenten in de provincie Alicante Alicante: het provinciaal archeologisch museum

Alicante: het provinciaal archeologisch museum

4 minuten (lectuur)
437

Het MARQ, het provinciaal archeologisch museum van Alicante, heeft gebroken met de traditionele opvatting van de musea en gebruik gemaakt van de meest moderne technologieën om het bezoek zo interessant mogelijk te maken. Het was het eerste museum in Spanje dat in de 21ste eeuw van al de bestaande middelen gebruik maakte en bovendien kan men er kennis maken met de manier van archeologische opgravingen.

In drie aparte zalen worden zo’n archeologische opgravingen nagebootst. We zien een opgraving in de natuur, in de stad en onder water en maken kennis met de middelen die worden gebruikt, samen met video’s en informatieborden.

Daarnaast heeft het museum, ondergebracht in het vroegere algemeen ziekenhuis van Alicante, een gebouw uit het begin van de 20ste eeuw, ook speciale zalen voor tijdelijke exposities, waar belangrijke verzamelingen uit andere musea van overal ter wereld tijdelijk worden ondergebracht. Maar het museum werkt ook samen met opgravingen in de provincie en heeft een eigen afdeling voor catalogiseren en restaureren. Het museum opende zijn deuren in het jaar 2000.

De verschillende zalen maken ook gebruik van audiovisuele mogelijkheden en hebben interactieve mogelijkheden. Bovendien wordt men hier niet overstelpt door een massa voorwerpen, maar werd alles oordeelkundig geselecteerd.

De eerste zal is gewijd aan de prehistorie en begint met de eerste mensen, die zich zo’n 10.000 jaar geleden in de provincie vestigden.

In de zaal over de Iberiërs, de eerste bekende bewoners van de streek, die al een eigen cultuur ontwikkelden, gaat men chronologisch te werk

In een derde zaal komt men bij de Romeinen, die lange tijd over de streek heersten en bevat drie fasen: de komt van de Romeinen, de Romeinse cultuur tijdens het keizerrijk en de latere laat-Romeinse periode met de opkomst van het christendom.

Daarna komen we terecht in de Middeleeuwen en maken we kennis met de drie religies: het christendom, de Islam en het jodendom, die gedurende acht eeuwen in deze tijd samenleefden, met alle onderlinge stijd die dit meebracht.

Tenslotte komen we in de moderne tijden, tussen 1500 en 1931, een grote sprong die in korte tijd wordt overbrugd.

In de thematiche zalen zien we tensotte opgravingen zoals die gebeuren in een kerk, onder water en in een grot.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Monumenten in de provincie Alicante
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

6 en 8 december: nationale feestdagen

Dit jaar vallen twee nationale feestdagen op dagen die een lange brug kunnen betekenen, na…