Het kasteel van Benisili

4 minuten (lectuur)
541

Vanaf het begin van de 8ste eeuw was de Vall de Gallinera in handen van de islamieten en de grootste en tevens laatste heerser was Al-Azraq, wiens kasteel we vandaag gaan bezoeken.

Al-Azraq woonde welsiwaar in Alcalá de la Jovada, maar het kasteel van Benisili domineerde de hele vallei van de Gallinera en hij verbleef dar ook vaak, op die grote hoogte en in een bijna onneem­bare vesting op de Penya Grossa, tegenover het dorp Benisili, op een hoogte van meer dan 900 meter.

Strategisch was het kasteel wel heel belangrijk, want het controleerde de toegangsweg van de kust naar steden als Alcoy, Cocentaina en Muro. Voordat het werd gebouwd hadden de Iberiërs hier een grote nederzetting op een aanliggende heuvel, de Xarpolar. Het kasteel is heel bijzonder omdat de vorm helemaal werd aangepast aan de grillige rotsen van de top.

Men onderscheidt drie delen, met een vrij grote ruimte beneden en heel smalle stukken tegen de top van de berg. In totaal was het een vrij grootkasteel, zoals de ruïnes nu nog duidelijk aantonen. In totaal besloeg het iets meer dan 1000 vierkante meter. De drie zones zijn nu duidelijk herkenbaar, vooral nadat in het begin van deze eeuw metalen loopplanken werden aangelegd om het bezoek te vergemakkelijken.

Een paadje leidt naar de nabijgelegen bron, aan de voet van de Xarpolar en wie het kasteel bezoket syuit eerst op een klein huisje, dat hier als vluchthuisje werd gebouwd door een gevluchte Nazi uit de tweede Wereldoorlog en dat nu de mogelijkheid biedt om te overnachten of als schuilhut bij regenbuien.

De route naar het kasteel is niet zo moeilijk. Tegenover de afslag naar Benisili is, voor wie vanaf de kist komt over de CV-700, een asfaltweg. Na enkele bochten stopt het asfalt en ziet men een duidelijk pad, dat langs de flank van de berg loopt.

Men passeert een oude kalkover en daarna draait het pad langs de flank en gaat het in brede zigzag verder naar boven. Men passeert een tweede kalkoven en de klim, die nooit steil is, brengt de bezoeker bij de eerste toren en dan bij de schuilhut. Daarna kan men de rest van het kasteel ontdekken.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Monumenten in de provincie Alicante
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

6 en 8 december: nationale feestdagen

Dit jaar vallen twee nationale feestdagen op dagen die een lange brug kunnen betekenen, na…