Inicio Experten Administratief Een bankrekening in Spanje openen als buitenlander met een paspoort

Een bankrekening in Spanje openen als buitenlander met een paspoort

8 minuto leer
1,233

MADRID – Stel je in Spanje een bankrekening wilt openen maar je hebt geen DNI (Spaanse ID-kaart) of NIE (ID-nummer voor buitenlanders) dan is dat vaak een moeilijk en lastig proces. Maar er zijn enkele banken in Spanje die zogenaamde ‘cuentas para extranjeros no residentes’ hebben, ofwel rekeningen voor niet ingezetenen en buitenlanders. Dit zijn enkele banken waar je met een paspoort een bankrekening kunt openen (en een bank die je in Nederland al kunt gebruiken).

Als je buitenlander bent en net in Spanje bent aangekomen of als je slechts enkele maanden in Spanje verblijft, is het vaak lastig om een bankrekening te openen. Dat is niet iets exclusiefs Spaans want voor buitenlanders om een bankrekening in Nederland te openen is ook niet altijd makkelijk.

Veel banken in Spanje hebben de verplichting dat de klant een DNI (Spaanse ID-kaart) of NIE (ID-nummer voor buitenlanders) moet hebben om een bankrekening te kunnen openen. Voor buitenlanders die in Spanje wonen is een NIE-nummer erg makkelijk want dat wordt overal voor gebruikt in Spanje. Sommige banken staan het echter toe om alleen met een paspoort een bankrekening te openen.

Bankinter

Bankinter is een van de Spaanse banken die de mogelijkheid biedt aan buitenlanders om een bankrekening te openen met een paspoort. De ‘Cuenta para Extranjeros no Residentes’ van Bankinter staat buitenlanders die niet ingeschreven staan in Spanje toe om allerlei transacties te doen waaronder bankafschrijvingen, domiciliëring en een debet-bankkaart om te betalen en pinnen in Spanje.

Santander

De Spaanse bank Santander heeft de rekening ‘Cuenta Mundo para no Residentes’ die speciaal geldt voor buitenlanders die geen ‘residente’ zijn. Deze rekening kost echter wel 16 euro per maand maar daarvoor krijg je een debet-bankkaart om gratis te betalen en pinnen bij 30.000 betaalautomaten in Spanje en kun je van alles en nog wat regelen via de App Santander voor smartphones.

BBVA

Bij de BBVA-bank is het mogelijk een gewone bankrekening te openen op vertoon van je paspoort of buitenlandse ID-kaart. Je moet, net zoals bij de andere banken, meerderjarig zijn (18+) en je mag niet op een lijst staan van wanbetalers. De ‘Cuenta Corriente para Extranjeros’ (LINK) van de BBVA stelt je in staat om alle banktransacties te doen en uiteraard krijg je ook een debet-bankkaart om te betalen en pinnen. Als je echter geen salaris of pensioen laat storten op deze bankrekening kost het onderhoud 40 euro per trimester.

CaixaBank

De CaixaBank heeft een rekening speciaal voor buitenlanders die ‘Holabank’ heet en geldt voor alle inwoners van de EU-landen (dus ook Nederland en België) of Schengenlanden. Zij hoeven alleen maar een paspoort te laten zien om een bankrekening te openen. Bij Holabank krijg je ook een debet-bankkaart en kun je ook een creditcard krijgen. Veel handelingen hebben wel commissies zoals 0,2% van het transactiebedrag.

ING

De Nederlandse bank ING staat het NIET toe om een ‘cuenta no residente’ te openen op vertoon van je paspoort als je een EU-bewoner bent waarbij de ING op deze pagina aangeeft dat het NIE-nummer van de Dirección General de la Policía niet geldt als bewijs. Om bij de ING in Spanje een bankrekening te openen als inwoner met een andere nationaliteit moet je een paspoort hebben en het ‘Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión’ (het groene kaartje).

Openbank (Nederlands)

Als je de moeite wilt besparen om in Spanje een bankrekening aan te vragen dan kun je dat ook in Nederland doen. Openbank is onderdeel van de Spaanse bank Santander en functioneert in Nederland, sterker nog, de hele website is in het Nederlands. Het is echter een Spaanse bank waarbij je dus ook een Spaans rekeningnummer krijgt met een Europees IBAN-nummer. Dankzij de Europese wetgeving kun je deze in Nederland zonder enige beperkingen gebruiken. Het openen, onderhouden of annuleren van de Open Betaalrekening is kosteloos. Bovendien zijn binnenlandse overboekingen en binnen de EU in euro’s gratis. Je krijgt een betaalpas waarmee je gratis 5 keer per maand geld kunt opnemen bij alle geldautomaten in de eurozone en onbeperkt bij de 40.000 geldautomaten van Santander Group wereldwijd. Voor 7,99 euro per maand heb je meer voordelen zoals tijdens het reizen naar Spanje. Je betaalt alleen indien je deze service inschakelt! Om een gratis Openbank betaalrekening aan te vragen moet je meerderjarig zijn, in Nederland wonen (en een adres hebben) en een geldig identiteitsbewijs hebben. Voordeel is bij Openbank dat je alles in het Nederland kunt regelen, zowel via de website of smartphone app als via de telefoonservice.

Bron: Spanje Vandaag

Atm photo created by Dragana_Gordic – www.freepik.com

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Administratief
Comentarios cerrados

Mira además

Macro-urbanisatie Lliber voor Europees Parlement

De nieuwe urbanisatie op het grondgebied van Lliber waar het laatste jaar heel veel om te …