Inicio Experten Administratief Een veiliger paspoort vol striphelden

Een veiliger paspoort vol striphelden

7 minuto leer
730

Het gloednieuwe Belgische paspoort is nóg een pak veiliger dan het vorige al was. En vooral: het is doorspekt met striptekeningen, van Lucky Luke en Nero, over Kuifje en de Smurfen tot Marsupilami en Robbedoes. Goed om weten: de prijs verandert niet!

Belgen reizen graag naar het buitenland. Maar daar heb je wel reisdocumenten voor nodig. Binnen Europa – met uitzondering van het VK – volstaat de elektronische identiteitskaart evenals enkele landen als Turkije, Egypte en Jordanië.

Onze FOD verantwoordelijk

Wie elders naartoe wil, heeft een internationaal paspoort nodig: het typisch bordeaux boekje dat je aan de grenscontrole moet voorleggen als je in een land aankomt. In maar liefst 106 landen volstaat het Belgisch paspoort zonder visum. Dat maakt het tot een van de ‘machtigste’ ter wereld.

In de andere landen heb je wel een visum nodig: een sticker die in het paspoort gekleefd wordt en toelating geeft om gedurende een beperkte periode in een land te verblijven of erdoor te reizen.

Wie in België woont, dient zijn paspoort aan te vragen bij de gemeente. Maar wist je dat de FOD Buitenlandse Zaken verantwoordelijk is voor de uitgifte van de paspoorten? En natuurlijk zijn het ook onze consulaire diensten die een paspoort bezorgen aan de Belgen in het buitenland – als ze geregistreerd zijn op een consulaat.

Een nieuw contract, een nieuw paspoort

Acht jaar lang is het Belgische paspoort visueel onveranderd gebleven. Het was al heel moeilijk na te maken. De pogingen tot vervalsing bleven dan ook beperkt. In 2019 waren er 66 gevallen, in de coronajaren zelfs minder.

Toch mochten we niet op onze lauweren rusten, want ook fraudeurs worden handiger. Toen het contract in 2020 vernieuwd moest worden, was dan ook het moment gekomen om het paspoort stevig onder handen te nemen. Samen met anti-fraudespecialisten van de federale politie dokterde onze FOD een extra veilig paspoort uit. Het consortium Zetes en Thales zal de paspoorten in de volgende 7 jaar produceren. Ze werden beschikbaar vanaf 7 februari 2022.

48 beveiligingselementen

De nieuwe paspoorten zijn heel vakkundig gedrukt in 2 lagen: een zichtbare offset naast een offset met meer details die enkel onder uv-licht oplichten. Dat liet toe om maar liefst 48 beveiligingselementen te integreren tegenover 24 bij de oude versie. Dat zijn codes of beelden die op diverse plekken verscholen zitten zoals in de foto van de houder op de datapagina of in de poot van Kuifjes raket achteraan het boekje. De keerzijde van de datapagina bevat een gedetailleerde datamatrix – een tweedimensionale barcode – met de gegevens van de houder. Alleen de overheid kan alle details lezen met een specifieke app.

14 stripfiguren

Opvallend zijn de Belgische stripfiguren die overal in het boekje opduiken, in totaal 14 verschillende (zie kader). Het thema ‘reizen’ vormt de rode draad. De tekeningen bieden niet alleen de gelegenheid om hier en daar beveiligingselementen in te bouwen, ze dragen meteen ook onze wereldbefaamde 9de kunst uit.

Onze FOD was dan ook verheugd dat verscheidene uitgeverijen, auteurs en rechthebbenden bereid waren de afbeeldingen gratis af te staan. Zo kon het zonder al te veel kosten een op en top Belgisch paspoort worden.

Welke stripfiguren in het nieuwe paspoort?

De volledige lijst: Kuifje, Natasja, Marsupilami, Suske en Wiske, Bollie en Billie, Kari Lente, Blake & Mortimer, de Kiekeboes, Lucky Luke, de Smurfen, Robbedoes en Kwabbernoot, Jommeke, Largo Winch en Nero. Een mooi evenwicht van Nederlandstalige en Franstalige makelij!

Nog steeds 75 euro

De prijs blijft ongewijzigd. Een gewoon paspoort van 34 bladzijden – 2 meer dan in het oude paspoort – kost nog steeds 75 euro voor volwassenen en 35 euro voor minderjarigen, voor een standaardlevering binnen de 5 werkdagen. De geldigheidsduur bedraagt 7 jaar voor volwassenen en 5 jaar voor minderjarigen.

We willen nog meegeven dat internationale paspoorten een gegeerd product zijn in België. In normale jaren worden er ruim 600.000 paspoorten uitgevaardigd. In 2018 bijvoorbeeld waren het er 647.873. Tijdens de coronajaren – met minder reismogelijkheden – waren het er een pak minder: 201.179 in 2020, en 362.173 in 2021.

Voor alle duidelijkheid: het oude paspoort blijft ook na 7 februari 2022 geldig tot de erop vermelde geldigheidsdatum.

Op deze website vind je alle details over de regelgeving rond paspoorten.

Bron: VIW Brussel

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Administratief
Comentarios cerrados

Mira además

Internationale Museumdag

Ieder jaar op 18 mei viert men de Internationale Dag van het Museum. Dit jaar doen ook de …