Home Experten Administratief itsme gaat Europees

itsme gaat Europees

3 minuten (lectuur)
1,216

Auteur: Anne Cruyt

Heeft u itsme® al geïnstalleerd op de smartphone? Intussen deed al anderhalf miljoen Belgen afstand van hun digitale kaartlezer en meldt zich voortaan digitaal aan bij overheidswebsites. itsme® is een eenvoudig en veilig identificatiemiddel dat de privacy van de gebruikers beschermt. Het werd opgestart door 4 Belgische grootbanken en 3 Belgische telecomoperatoren om de digitalisering van Belgische administratie een duwtje in de rug te geven.

Twee jaar na lancering doet itsme® het beter dan ooit. 20 procent van de actieve bevolking in ons land gebruikt de gratis app om zich online te identificeren, in te loggen, acties en transacties te bevestigen en documenten online te ondertekenen. Elke maand vinden 5 miljoen verrichtingen via itsme® plaats.

Tot heden kon je enkel gebruik maken van itsme® met een Belgisch telefoonnummer. Daar komt nu verandering in, want het bedrijf kreeg in december een Europese goedkeuring waardoor burgers met een Belgische eID of ander elektronisch verblijfsdocument voortaan ook kunnen aanmelden bij overheidsdiensten in Europese lidstaten. Goed nieuws voor ca. 300.000 Belgen die momenteel in een ander Europees land wonen. Met een Belgische eID (of een Luxemburgse Luxtrust token) kan je voortaan in een andere lidstaat aanmelden. Ook je telefoonnummer hoeft niet langer Belgisch te zijn.

Wat betekent die Europese uitbreiding concreet? Een student kan zich bijvoorbeeld online inschrijven aan een universiteit in Frankrijk of Duitsland; een Belg die in Griekenland gewerkt heeft kan online de informatie over zijn pensioen raadplegen; een Belgische onderneming kan online een offerte indienen voor een openbare aanbesteding in een andere lidstaat.

Voorlopig concentreert itsme® zich op de uitrol in Europa en zijn er nog geen plannen om wereldwijd te lanceren.

Meer info: https://www.itsme.be

Welke sectoren gebruiken itsme®?
– Belgische overheid:
· MyPension.be
· MyMinFin.be
· MijnGezondheid.be
· MyCareer.be
– Bijna alle Belgische steden en gemeenten
– Banken
– Verzekeringen
– Financiële dienstverleners
– Ziekenfondsen
– Immobiliën
– HR en uitzendsector
– Telecom
– Boekhoudkantoren
– …

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Administratief
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Het nut van een testament in Spanje en wat te doen bij overlijden

In dit artikel leggen we u het nut uit van een testament in Spanje. Het is een feit dat u …