Home Experten Administratief U verhuurt uw huis of appartement in de Comunidad Valenciana voor korte periodes?

U verhuurt uw huis of appartement in de Comunidad Valenciana voor korte periodes?

9 minuten (lectuur)

Voortaan is een registratienummer en inchecken verplicht.

Bent u één van die gelukkigen die een vakantiehuis of een appartement bezit aan de Costa Blanca? Dan is het, zeker als u er zelf niet het hele jaar verblijft, verleidelijk het tijdelijk te verhuren, al dan niet via een immobiliënkantoor. Zeker in de zomermaanden kunnen huurinkomsten van vakantiewoningen een aardig bedrag opleveren. U moet er voortaan echter wel rekening mee houden dat registratie van verhuur voor korte periodes verplicht is in de Comunidad Valenciana, en dat op het niet naleven van deze verplichting hoge boetes staan.

Het aantal huizen en appartementen dat te huur wordt aangeboden, stijgt jaar na jaar, zeker nu het steeds makkelijker wordt een eigendom te verhuren via internet (Airbnb, HomeAway, Booking, eigen website, enz.). De professionele verhuursector, met vooral de hotelsector, maar ook de immokantoren kijken deze evolutie met lede ogen aan. Ze zijn er zeker van dat dit aanbod niet altijd voldoet aan de strenge regels waaraan zij gebonden zijn, en dat de inkomsten grotendeels verborgen blijven voor de Spaanse fiscus.  Dat het dus, met andere woorden, oneerlijke concurrentie is voor wie wel de regels naleeft.  Ze eisen dan ook een strengere wetgeving en toezicht op de naleving ervan.

Registreren is voortaan verplicht.

Om een completer overzicht te krijgen van het toeristisch aanbod heeft het parlement van de Comunidad Valenciana beslist het decreet dat die materie regelt aan te passen. Voortaan geldt de verplichting van registratie niet alleen meer voor hotels, campings en B&B’s, maar voor elk onroerend goed dat te huur wordt aangeboden voor beperkte periodes.

De aanvraag van de registratie gaat via een formulier dat moeten worden ingediend bij de bevoegde administratie. Daarbij is het ook belangrijk dat u tevens beschikt over een geldige bewoonbaarheidsverklaring (“cédula de habitabilidad”). Misschien beschikt u wel over dergelijk document, maar aangezien het niet onbeperkt geldig is, kan het zijn dat u eerst de nodige stappen moet ondernemen om dit document te vernieuwen. De gemeente kan u hierover informeren, of u kan uiteraard aan uw gestor vragen het nodige hiervoor te doen.

Daaropvolgend verkrijgt men een registratienummer dat voortaan moet geafficheerd worden in de woning of het appartement zelf, en bij elke vorm van publiciteit. Ook verhuursites als Airbnb en Booking vragen tegenwoordig dit nummer door te geven alvorens u bij hen de woning of appartement te huur kan aanbieden.

Controleurs van de administratie zullen toezicht houden op de naleving van deze verplichting en de boetes kunnen hoog oplopen voor wie geen registratienummer heeft.

Inchecken van de huurders.

Het houdt echter niet op bij het registreren en afficheren. De Nationale politie (Cuerpo Nacional) of Guardia Civil (afhankelijk van de locatie) wil graag weten wie de huurders zijn en wanneer zij er verblijven, onder andere om veiligheidsredenen. Er moet ook een contactpersoon in Spanje worden opgegeven, die in noodgevallen bereikbaar is.

Elke huurder vanaf de leeftijd van 16 jaar dient bij de start van de huurperiode ingecheckt te worden, net zoals we dat kennen bij hotels of campings.

Het inchecken gebeurt elektronisch via de website van de Nationale Politie of Guardia Civil. Daarvoor moet éénmalig een inlogcode en paswoord worden aangevraagd.

De huurinkomsten dienen aangegeven te worden.

De stap naar het uitwisselen van deze gegevens met de Spaanse fiscus zal ongetwijfeld heel snel gezet zijn. Huurinkomsten worden immers belast en het is alom bekend dat tot op heden slechts een fractie van deze inkomsten wordt aangegeven, waardoor de Spaanse staat vele inkomsten misloopt. De controleurs van de fiscus gaan meer en meer de straat op om belastingontwijkers te betrappen.

Huurders kunnen dus een bezoek verwachten van een inspecteur die hen heel vriendelijk zal vragen wie ze zijn, wat ze daar doen, enz. Tevens heeft de fiscus inzage in, onder andere, het elektriciteitsverbruik zodat ze ook vanop afstand perfect kan te weten komen wanneer een huis of appartement al dan niet bewoond is. Als kan aangetoond worden dat er wel degelijk verhuurd wordt en dat die inkomsten niet of slechts gedeeltelijk worden aangegeven, zal een dossier geopend worden. Naast de verschuldigde belasting zal er dan ook een boete en intresten moeten betaald worden.

Wat is het belastingtarief en hoe doet men aangifte?

In detail treden zou ons hier te ver leiden, maar het basisprincipe voor niet-residenten is dat men in 2017 een belastingpercentage van 19 % betaalt op de netto ontvangen huurinkomsten. U kan van de bruto-ontvangsten een aantal zaken in mindering brengen.

Aangifte moet gedaan worden aan het einde van elk trimester of na elke verhuurperiode. Dat gebeurt met het aangifteformulier Modelo 210, in te dienen bij de nationale Spaanse belastingdienst (Agencia Tributaria). Belangrijk voor niet-residenten is dat ze ook voor de periode(s) van het jaar waarin het goed niet verhuurd is, de gewone nationale onroerend goed belasting moeten betalen. Deze is gebaseerd op de kadastrale waarde van het goed.

Residenten doen aangifte van netto verhuurinkomsten in hun jaarlijkse personenbelasting (de Modelo 100), in de maanden mei en juni van het jaar dat volgt op de verhuur. Het belastingtarief voor hen is afhankelijk van andere inkomsten en vermogensbestanddelen, maar schommelt doorgaans rond hetzelfde percentage.

 Link Inc Gestoria

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Administratief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Controleer ook

Over het hoe, wat en waarom van het rijksregisternummer

Het rijksregisternummer is een uniek identificatienummer, toegekend aan natuurlijke person…