Home Experten Administratief Vakantiewoning verhuren

Vakantiewoning verhuren

8 minuten (lectuur)
1,357

U heeft een woning in Spanje en u bent niet-resident dan heeft u misschien reeds de intentie gehad om uw woning te verhuren. De redenen kunnen verschillend zijn maar draaien voornamelijk om het economische voordeel men hieruit geniet. Sommige eigenaars van een vakantiewoning (-en) doen het enkel en alleen als economische activiteit (dus een pure opbrengstwoning) en andere eigenaren zien het als een manier om hun jaarlijkse kosten terug te verdienen. Maar welk ook het initiatief is, er zijn juridische- en fiscale gevolgen aan het verhuren.

Vakantieverhuur

Als u uw vakantiewoning op regelmatige basis verhuurt en dat voor een korte periode (korte termijn in Spanje is een periode van minder dan 365 dagen) dan zal u hiervoor een verhuurlicentie moeten hebben. Dit is een juridische verplichting en omvat een juridisch kader binnen dewelke bepaalde regels gevolgd moeten worden. Binnen de korte termijn verhuur zijn er nog onderverdelingen zoals een Bed en Breakfast, verhuur aan studenten, verhuur van accommodaties met en zonder diensten, etc. Al deze vormen van verhuur worden dus geklasseerd als korte termijn verhuur.

Lange termijn verhuur, dus langer dan 1 jaar, is verhuur met residentiële doeleinden en hiervoor moeten er tot op heden geen extra formaliteiten en vergunningen voor aangevraagd worden. Op basis van wat er in de akte van de woning staat beschreven kan het soms zijn dat uw woning enkel en alleen maar voor residentiële doeleinden gebruikt mag worden, wat impliceert dat het kan zijn dat u niet op korte termijn mag verhuren. Een reden dat dit zo genoteerd staat is voor een stuk om de rust en kalmte van de urbanisatie te respecteren.

De verhuurlicentie omvat een wettelijk kader naar dewelke uw woning moet voldoen om bepaalde garanties zowel naar huurder als verhuurder te garanderen. Een andere reden is dat ook Spanje graag weet wie, waar en wanneer er verhuringen plaats kunnen vinden. Redenen zijn o.a. veiligheid (wie zit er in de woning stel dat er brand is), statistische informatie en natuurlijk het illegaal verhuren aan banden te leggen.

Even ter info dat een verhuurlicentie niet impliceert dat u dan moet verhuren.

Aangifte van de inkomsten

U heeft uw verhuurlicentie in orde en u verhuurt uw woning. Vanaf het moment dat u een vergoeding ontvangt dan heeft u ook fiscale verplichtingen. Wie verhuurt op korte termijn zal onder andere zijn huurinkomsten moeten declareren. De verhuurinkomsten, in mindering gebracht met de kosten gelieerd aan uw verhuur, zullen per verhuurd kwartaal aangegeven moeten worden. Op basis van het resultaat zal de verhuurder al dan niet belasting moeten betalen op zijn verhuurinkomsten. Verhuurt u niet of op lange termijn dan zijn er andere regels te volgen alsook het feit of u resident bent of niet.

Bescherming

Wat vele verhuurders over het hoofd zien is dat ook hun aansprakelijkheid anders ligt als ze de woning verhuren. Stel dat er een ongeluk gebeurt tijdens een verhuur en dat de huurders u aansprakelijk stellen dan bestaat de kans dat u voor de kosten zal moeten opdraaien. Een gewone woon-verzekering dekt dit in regel niet, noch de schade die huurders aanrichten aan uw woning. Voor dit type van risico zijn er huur- en verhuurverzekeringen die u tegen deze risico’s dekken. Het vragen van een borg is al een goede start als bescherming voor eventuele schade in de woning aangericht door huurders. Maar als er zich een ongeluk voordoet met lichamelijke schade dan spreken we over economische gevolgen die vele malen hoger zijn.

Samengevat

Als u gaat verhuren dan zal u als verhuurder administratieve, juridische en fiscale verplichtingen moeten naleven. Een verhuurkantoor inschakelen neemt al veel van deze zorgen over echter blijft u als eigenaar verantwoordelijk voor het goede verloop van uw opbrengst-eigendom. Ook verhuurkantoren hebben een wettelijk kader in dewelke zij moeten werken en als eigenaar van de woning is ook onderzoek naar de manier van werken van een verhuurkantoor onontbeerlijk. Nogmaals als eigenaar blijft u (mede) verantwoordelijk.

Aandachtspunten zijn dat u in orde bent met de geldende juridische verplichtingen die per regio kunnen verschillen, fiscale verplichtingen bij het economisch gewin van de verhuur en uw aansprakelijkheid als eigenaar ligt anders. Een expat-gestoria zoals Segurantis kan u helpen met u wegwijs te maken binnen dit thema. Aarzel niet als u vragen heeft ons te contacteren via info@segurantis.com en wij kunnen u informeren over al deze zaken zodat u met een gerust gevoel het meeste uit uw vakantiewoning haalt.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Administratief
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Kan je genieten van de Belgische sociale zekerheid in het buitenland?

Gratis webinar Met de Overzeese Sociale Zekerheid (OSZ), ga je altijd gerust aan de slag, …