Home Experten Administratief Het nut van een testament in Spanje en wat te doen bij overlijden

Het nut van een testament in Spanje en wat te doen bij overlijden

6 minuten (lectuur)
1,630

In dit artikel leggen we u het nut uit van een testament in Spanje. Het is een feit dat u in elk land waar u bijvoorbeeld vastgoed heeft nagaat wat de regels zijn met betrekking tot het erfrecht. Elk land hanteert zijn eigen wetten en het kan wel eens zijn dat dit totaal verschillend is van hoe u het in uw thuisland gewend bent. Zorg ervoor dat u zich goed laat informeren om te voorkomen dat u of uw partner voor onaangename verassingen komen te staan.

Het is een feit dat een testament in Spanje de zaken en het proces bij overlijden vergemakkelijken. Dit leert de ervaring ons tot hiertoe. Het is geen verplichting deze notariële formaliteit op te stellen maar het kan veel kopzorgen vermijden nadien. Met een testament zorgt u er op zijn minst al voor dat de Spaanse instanties bij overlijden meteen weten naar wie en volgens welk recht de bezittingen verdeeld moeten worden. U voorkomt ook dat Spanje niet zomaar haar regeling van de erfopvolging oplegt en dat er derde partijen (een broer of zus of de kinderen van uw echtgenoot) zich plots gaan moeien in het verdelingsproces.

Binnen de Europese Unie en als Europeaan heeft u immers het recht te kiezen om uw laatste wil te laten geschieden volgens het recht van uw geboorteland. Er zijn trouwens nog akkoorden tussen landen die niet tot de EU behoren en de EU. Hierbij laat de EU u de keuze over hoe uw erfopvolging geregeld wordt – zolang deze niet in strijd zijn met de wet.  Deze juridische formaliteit is geregeld onderhevig aan veranderingen en deze veranderingen zijn vooral in het voordeel van de erflater (diegene die het testament laat opstellen).

Wat te doen bij overlijden

Deze info is vooral gericht aan residenten in Spanje. We leggen u de stappen uit die moeten worden genomen in geval van overlijden van een familielid of kennis in Spanje. De taal en dikwijls ook het emotionele moment maken het er niet makkelijker op de dood van iemand te melden, de begrafenis/crematie te regelen of de repatriëring van het stoffelijk overschot te organiseren. Weet dat u met een overlijdensverzekering al veel van deze stappen en kosten kan indekken en dat het gehele proces mede begeleidt wordt.

Procedure bij een overlijden:

  • Bel de politie – Policia Minicipal/local op 092 of de hulpdiensten 112
  • Neem contact op met een arts (als de politie dit niet doet), die de doodsoorzaak zal certificeren en een verklaring van overlijden zal afgeven
  • Er zal contact worden opgenomen met een rouwkamer (tanatorio) om het lichaam te transporteren
  • Registreer het overlijden binnen 24 uur bij de burgerlijke stand (Registro Civil) die zich in het plaatselijke stadhuis bevindt
  • In de meeste regio’s van Spanje moet een lichaam binnen 24 tot 48 uur na het overlijden worden begraven of gecremeerd
  • Als het overlijden in een ziekenhuis plaatsvindt, zullen de administratieve autoriteiten het proces beheren.

Begrafenisondernemers hebben een vergunning om begrafenisarrangementen en de begrafenis of crematie van een lichaam te organiseren. Ze zullen bij een groot deel van het proces aanwezig zijn. De kosten van het hele proces kunnen al snel oplopen met een gemiddelde prijs van 4.000 euro en meer, per regio kunnen er verschillen zijn. Wenst u dat het stoffelijk overschot enkele dagen bewaard wordt dan kijkt u meteen aan tegen een fikse factuur. U kan deze administratieve kwesties en ettelijke euro’s vermijden door vroegtijdig stappen te ondernemen en u naasten en geliefden te ontdoen van deze kosten. Een testament opstellen en een overlijdensplanning (als verzekering of overlijdensplan) zorgen ervoor dat na het overlijden van uw geliefde u de tijd heeft om u te concentreren op de dingen die u meer aanbelangen.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Administratief
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Kan je genieten van de Belgische sociale zekerheid in het buitenland?

Gratis webinar Met de Overzeese Sociale Zekerheid (OSZ), ga je altijd gerust aan de slag, …