Inicio Experten Verzekeringen Hoe waterschade te voorkomen in Spanje?

Hoe waterschade te voorkomen in Spanje?

6 minuto leer
1,544

Waterschade hoeft niet altijd van buitenaf te komen. Ook binnenshuis kan er behoorlijk wat misgaan. Dat is niet altijd te voorkomen. Maar waar kan, wel verstandig om te doen. Ook in dit geval is voorkomen, beter dan genezen. Niet iedere verzekering dekt immers het opsporen van een niet zichtbaar lek. Laat staan het water dat verloren gaat door een kapotgevroren leiding…

Oorzaken van waterschade

Een overgelopen wasmachine of vaatwasser, een lek in een verouderde leiding, water dat door het dak binnen sijpelt, een verstopte dakgoot, of – gewoon – een kraan die per ongeluk open is blijven staan. Er zijn veel verschillende oorzaken van waterschade. Maar allemaal hebben ze een ding gemeen: de schade aan uw woning en plafonds, meubels. tapijten, behang en parket kan enorm oplopen. Maar gelukkig kunt u met een paar simpele preventieve maatregelen een hoop ellende voor zijn.

Houd regenwater buiten

Voorkom insijpelen van regenwater in uw woning. Laat nooit een raam openstaan als u weg gaat en er regen wordt voorspeld. Zorg ervoor dat uw gevels in goede staat zijn, herstel spleten waar regen door kan binnendringen. Kijk de staat van uw dak na, vooral na een storm, op rukwinden. Controleer regelmatig of uw dakgoten nog in goede staat zijn en vergeet niet ook de regenpijpen te inspecteren. Maak – vooral in de herfst – regelmatig uw dak schoon en houd leidingen vrij.

Voorkom vriesschade – ja, ook hier!

Soms vergeten we wel eens dat het ook in Spanje kan vriezen in de winter. Zelfs aan de warme Costa’s hoef je maar een paar kilometer richting binnenland rijden om met temperaturen onder nul geconfronteerd te worden. Het is dan ook verstandig waterafvoerbuizen die blootgesteld zijn aan vriestemperaturen op tijd leeg te maken of te isoleren. Check ook de leiding die naar het buitenkraantje loopt of de tuin in gaat. En vergeet zeker niet de wasmachine als die buiten of in een niet-verwarmde ruimte staat. Ook verstandig om bevriezing te voorkomen? De temperatuur boven nul houden als een vertrek langere tijd leeg staat in de winter.

Algemene tips

Een ‘lekkende’ leiding zorgt voor vier liter water per uur ofwel 700 liter water per week! Reden genoeg om lekken zo snel mogelijk op te sporen en liefst te voorkomen. Deze tips kunnen u veel problemen besparen. Controleer de kleur van het water: geel of bruinachtig water dat uit de kraan stroomt na een periode waarin deze niet gebruikt werd, is een belangrijk teken. De kans bestaat dan dat de leiding aan de binnenkant aan het roesten is. Doet u niets? Dan zal de roestvorming op termijn zorgen voor gaten in de leiding. Inspecteer de afdichtingen rond douche en bad en zorg dat er geen water doorheen kan sijpelen als ze gebruikt worden. Ziet u een vochtplek op een muur of het plafond? Dan kan dat erop wijzen dat er een lek is in ingemetselde leidingen. Controleer ook regelmatig of er geen filters verstopt zijn. En last but not least – maak er een gewoonte van het water in uw woning af te sluiten als u meer dan een paar dagen weg bent.

Check ook uw polis

Alles gecheckt? Mooi zo! Lees dan ook uw polis nog eens na op de vergoedingen bij waterschade. Dat is natuurlijk nooit verkeerd en kunt u gewoon zelf. Heeft u hulp nodig bij de interpretatie? Of wilt u weten of een andere polis misschien geschikter is in uw huidige situatie? Neem dan even contact op met Hannie Pieters op seguros@grupoxandra.eu  Het is voor haar geen moeite en kan u veel geld en gedoe schelen mocht er iets mis gaan.

Bron: Xandra Seguros, met dank aan Sandra Van Kerckhove

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Verzekeringen
Comentarios cerrados

Mira además

Wat te doen in het geval van schade gedekt door de huispolis?

We proberen allemaal een schadegeval te voorkomen, en dan gebeurt het toch … De te n…