Home Nieuws Valenciaanse stad onder de beste toeristische plaatsen ter wereld

Valenciaanse stad onder de beste toeristische plaatsen ter wereld

5 minuten (lectuur)
716

De Wereldorganisatie voor Toerisme (OMT) heeft de stad Morella als  één van de beste toeristische plaatsen ter wereld uitgeroepen. Er is nog een ander Spaans dorp dat op de lijst staat, namelijk Lekunberri in Navarra. De twee plaatsen werden opgenomen in de 44 geselecteerden van de beste toeristische bestemmingen ter wereld, gekozen uit de 170 finalisten.

De wereldorganisatie voor Toerisme baseert zich op de cultuur en het behoud van de plaatselijke tradities en de biodiversiteit. Morella, in het noorden van de provincie Castellón en nog gedeeltelijk ommuurd met het kasteel dat boven de stad uitsteekt, werd dus gekozen samen met 43 andere plaatsen, na een selectie van steden en dorpen uit 75 landen.

Het oude vestingsstadje Morella ligt bovenop een heuvel (op ongeveer 1.000 meter) en is omringd door vestingmuren. Dankzij zijn gotische uitstraling en prachtige natuur is Morella een mooie plaats om te bezoeken en de sfeer van Spanje te proeven.

Met een bezoek aan Morella krijg je een goed beeld van het oude Spanje. Het authentieke stadje wordt gekenmerkt door vele smalle straatjes en oude gebouwen. In het centrum vind je een aantal belangrijke historische bezienswaardigheden.

De Santa María kerk wordt door velen de mooiste gotische kerk uit de regio Valencia genoemd. De kerk is gebouwd tussen de 13e en de 16e eeuw. Zowel de buiten- als de binnenkant van de kerk is prachtig en zeker een bezoekje waard.

Het klooster van San Francisco is een klooster uit de 14e eeuw. Ook dit gebouw in gotische stijl is een staaltje prachtige architectuur en een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Morella. Je kunt er onder andere een kerk, kapel en muurschilderingen bewonderen.

Ook het gemeentehuis van Morella is een gebouw met geweldige gotische architectuur. Het is gebouwd in de 14e eeuw en later zeer succesvol gerestaureerd. Deze restauratie heeft Morella in 1997 de Europa Nostra Award opgeleverd. Het gebouw werd vroeger gebruikt voor onder andere raadsvergaderingen, een markt en gevangenissen. Tegenwoordig vind je er bijvoorbeeld tentoonstellingen. Dit is echter niet alles dat er in Morella te zien is. Het hele stadje is eigenlijk een openluchtmuseum. Zo is er nog een ziekenhuis uit de 15e eeuw, een aquaduct (Santa Llúcia) en staan er vele authentieke huizen. Wandel bijvoorbeeld eens door het leuke straatje Carrer Blasco Anselmo!

Op het hoogste punt van de stad vind je het kasteel van Morella. Om het kasteel te bereiken, moet je dus even klimmen. Het kasteel heeft een lange geschiedenis die terug gaat tot 300 v. Chr. en waarin vele volkeren de bewoners zijn geweest, van Romeinen, tot Moslims en Christenen. De kasteelmuren zijn 2,5 kilometer lang en hebben veertien torens en zes poorten. Deze vestingmuren zijn gebouwd met als doel het beschermen van de stad. Het kasteel bestaat uit verschillende delen, van torens tot gevangenissen. Sinds 1931 is het een Historisch-Artistiek Monument. Vanaf het kasteel heb je daarnaast een prachtig uitzicht over de omgeving.

Bron: Hugo Renaerts

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Benidoleig: de grot van de schedels

Regelmatig plaatst VIW-Costa Blanca een artikel over een architectonisch of natuurmonument…