Home Experten Administratief Nieuwe Belgische identiteitskaart met vingerafdrukken

Nieuwe Belgische identiteitskaart met vingerafdrukken

3 minuten (lectuur)
2,002

Vanaf maandag 21 juni 2021 zal u voor een elektronische identiteitskaart of kids-ID (als uw kind ouder is dan 6 jaar) in persoon en op afspraak naar het consulaat van België te Alicante moeten gaan.

BELANGRIJK: uw huidige identiteitskaart blijft geldig tot de vervaldatum die op de eID vermeld staat!

Dat houdt dus in dat vanaf 11 juni 2021 geen eID-aanvragen meer verwerkt kunnen worden die via de post aankomen op het consulaat. Het zich persoonlijk aanbieden op het beroepsconsulaat is nodig om een goede identificatie en een gelijkende foto te garanderen en om uw vingerafdrukken af te nemen. Nieuw is dat de foto ter plaatse wordt genomen; u dient dus geen pasfoto meer mee te nemen.

Als de eID klaar is kan hij nog altijd opgestuurd worden naar uw thuisadres. Het is dus niet noodzakelijk om de eID persoonlijk op te halen, tenzij u de kaart wenst te activeren. Als u uw eID wil gebruiken om u te identificeren op internet en in te loggen op Belgische overheidswebsites dient u persoonlijk langs te gaan op het consulaat (steeds op afspraak).

Opmerkingen

  • Een eID aanvragen bij een ander beroepsconsulaat dan het consulaat waar u ingeschreven bent is niet mogelijk
  • Vanaf 21/6/2021 kan u uw eID aanvragen bij de Belgische gemeente waar u laatst ingeschreven was (of uw Belgische gemeente van geboorte als u nooit in België heeft gewoond maar er wel bent geboren of een Belgische gemeente naar keuze als u nooit in België hebt gewoond en er ook niet geboren bent. De kostprijs zal wel rond de 100€ liggen. De kaart en puk-code worden dan uiterlijk 2 werkdagen later bij de gemeente geleverd en u kan de kaart dan onmiddellijk bij de gemeente activeren.
  • De nieuwe werkwijze wordt door Europa opgelegd en is nodig om de internationale erkenning van de Belgische identiteitskaart op peil te houden.
Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Administratief
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Kan je genieten van de Belgische sociale zekerheid in het buitenland?

Gratis webinar Met de Overzeese Sociale Zekerheid (OSZ), ga je altijd gerust aan de slag, …