Home Experten Administratief Wat als er iets gebeurt met uw partner in Spanje Waar moet ik allemaal bij stilstaan?

Wat als er iets gebeurt met uw partner in Spanje Waar moet ik allemaal bij stilstaan?

4 minuten (lectuur)
692

1. De “Poder para defunción”

U geniet van uw leven onder de Spaanse zon en u heeft hier een woning gekocht.

Jammer genoeg kunt u ook hier geconfronteerd worden met ziekte van uw partner of is hij/zij slachtoffer van een zwaar ongeval. Met als gevolg dat hij/zij niet meer in staat is beslissingen te nemen. Misschien wilt u of moet u wel terugkeren naar uw thuisland om uw partner  an optimale zorg te voorzien.

Wat gebeurt er dan hier, in Spanje? Wat doet u met uw woning? U wilt deze verkopen, maar uw partner kan niet meer tekenen?  angiftes, Spaanse administratie,… en tal van andere zaken die u moet regelen. En u wilt natuurlijk alleen maar denken aan de zorgen voor uw partner.

De oplossing? Een Poder para Defunción. Deze Poder is een volmacht die partners aan elkaar geven, dat ingeval één van beide niet meer in staat is te beslissen of te tekenen door ziekte of ongeval, de andere partner dit kan doen.

Ervaring leert ons dat deze oplossing een geruststelling is voor veel koppels.

In deze Poder (volmacht) wordt duidelijk omschreven dat het beslissingsrecht en het recht om te tekenen enkel geldig is bij vaststelling,  van de onbekwaamheid van uw partner, door een erkende arts.

U kunt, indien gewenst, ook in dezelfde Poder volmacht geven aan Oremfi Levante om de capabele partner bij te staan.

2. Een testament – Aanstellen executeur/uitvoerder. Is dit nodig?

U staat er misschien zelden bij stil, maar vroeg of laat wordt u er wel mee geconfronteerd: het verlies van een dierbare of uw eigen  overlijden.

Voor koppels of alleenstaanden, die in Spanje leven of langdurig verblijven, kan het daarom nuttig zijn om een uitvoerder (executeur) aan  te duiden in het opgestelde testament in Spanje.

Waarom? Deze testamentuitvoerder, persoon of kantoor (bv. Oremfi), staat in voor het uitvoeren van vooraf opgelijste zaken in het  Spaanse testament. Dit kan gaan van repatriëring naar het thuisland tot het regelen van een uitvaart hier in Spanje. Hierin kan ook bepaald worden dat de testamentuitvoerder alle lopende contracten dient af te sluiten, contact moet opnemen met de erfgenamen, de

nalatenschap moet aangeven, de bankrekening moet afsluiten, verzekeringspolissen moet opzeggen, enz…

Deze procedure dient na het overlijden te gebeuren in overleg met de erfgenamen en de notaris. Geef uzelf de nodige gemoedsrust tijdens deze moeilijke periode.

U stelt zich terecht vragen. Zijn er ook antwoorden?

Een antwoord op veel van uw vragen krijgt u te horen tijdens de Oremfiinfosessie op de Vlaamse Dag “Wat als er iets gebeurt met mijn partner in Spanje” “Waar moet ik allemaal bij stilstaan?”.

Tony Gillis, zaakvoerder Oremfi, is hier specialist ter zake.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Administratief

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Controleer ook

Kan je genieten van de Belgische sociale zekerheid in het buitenland?

Gratis webinar Met de Overzeese Sociale Zekerheid (OSZ), ga je altijd gerust aan de slag, …