Home Experten Erfrecht Wijzigingen schenk- en erfbelastingen

Wijzigingen schenk- en erfbelastingen

2 minuten (lectuur)
1,175

Het Vlaams Regeerakkoord – gepubliceerd op 1 oktober – omvat een aantal wijzigingen op vlak van schenk- en erfbelastingen. Graag lichten wij deze wijzigingen kort toe.

 • De zng. ‘verdachte’ periode voor niet geregistreerde schenkingen wordt opgetrokken van 3 naar 4 jaar. Dit betekent dat wie een schenking doet middels bank- of handgift, of via Nederlandse notaris, zonder deze te laten registreren (en dus zonder toepassing van schenkbelasting) nog vier jaar in leven zal moeten blijven om erfbelasting te vermijden.  Op deze manier wenst de regering mensen aan te moedigen te kiezen voor geregistreerde schenkingen aan 3% in rechte lijn (of 7% voor anderen) en een schenking voor Nederlandse notaris of bij wijze van hand- of bankgift te ontraden.
 • Er wordt een regeling ontworpen voor een “vriendenerfenis”. Mensen zullen de kans krijgen een bepaald deel van hun erfenis toe te wijzen aan een “best friend” waarop dan het voordelige tarief in rechte lijn zal worden toegepast (in plaats van de hogere tarieven). Er wordt in het Regeerakkoord niet gespecifieerd welk deel van de erfenis aan een gunstiger tarief zou kunnen nagelaten worden (er zou sprake zijn van een bedrag tot 12.500 EUR per persoon aan 3%).
 • De regeling rond duo-legaten (een goed doel verkrijgt een legaat via testament op voorwaarde dat zij de erfbelastingen van andere erfgenamen in de nalatenschap betalen) zou gewijzigd worden om het zuiver altruïstisch karakter ervan te herstellen en een tariefverlaging moet dit versterken.

Voor meer info kunnen jullie contact opnemen met Natalie Meersman (n.meersman@bakertilly.be) of Dany De Decker (d.dedecker@bakertilly.be) (Baker Tilly – Estate Planning) of telefonisch via +32 53 70 01 11

Laad meer gerelateerde artikels
 • Einde belastingvrij schenken van roerende goederen?

  Behoort het belastingvrij schenken van roerende goederen voor buitenlandse notaris binnenk…
 • De erfbelasting

  Het erf- en huwelijksvermogensrecht anno 2019 Sinds 1 september 2018 zijn zowel de (Vlaams…
 • Het nieuwe Erfrecht in België

  Als het regent in Brussel, druppelt het in Calpe De spreekwoordelijke kogel is door de Ker…
Laad meer artikels in Erfrecht
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Einde belastingvrij schenken van roerende goederen?

Behoort het belastingvrij schenken van roerende goederen voor buitenlandse notaris binnenk…