Home Experten Fiscaal Bij de Fiscus op het matje

Bij de Fiscus op het matje

5 minuten (lectuur)
586

Bij het schrijven van dit tekstje zijn we ondertussen eind november. Als fiscalist weten we dan dat het drukke tijden worden. Een ‘trucje’ van de Belgische overheid bestaat er immers in om naar jaarlijkse gewoonte de laatste dag van het jaar nog een Programmawet te publiceren waarin dan tal van wijzigingen staan die kort daarop in voege treden. Op die manier sluipen een aantal nieuwe maatregelen nagenoeg ongemerkt het nieuwe jaar binnen. Na een spetterend vuurwerk voor einde jaar is dit dan vaak de domper op de feestvreugde. Het zal dit jaar wellicht niet anders zijn.

Ook in Spanje staan er heel wat hervormingen in de steigers in 2015 en 2016 met dit verschil dat deze nu reeds zijn aangekondigd (en goedgekeurd). We weten dus al enige tijd vooraf wat ons te wachten staat in het komende jaar.

Eén van de maatregelen die er voor de lezers van Vlamingen in de Wereld uitspringt, en wellicht niet onbelangrijk is, betreft de fiscale amnestie voor Spaanse residenten die een pensioen ontvangen uit het buitenland. Jawel, de Belg dus die resideert in Spanje en vanuit België zijn pensioen ontvangt. Begin 2014 was de Spaanse fiscus immers een grote campagne opgestart om deze categorie van belastingplichtigen eens van naderbij te onderzoeken. Al vrij vlug bleek dat dit een onbegonnen zaak was. Enkel voor de maand mei 2014 werd een onderzoek ingesteld naar 27.696 personen waaruit bleek dat een grote meerderheid niet aan hun belastingplicht bleken te voldoen. En vermits het totaal aantal gepensioneerden die een pensioen ontvangt uit het buitenland wordt geraamd op 1.8 miljoen had de Spaanse overheid vrij vlug door dat hier nog heel wat te rapen valt.

Vandaar dat de Spaanse overheid het nu over een andere boeg heeft gegooid en zijn toevlucht heeft genomen tot de zogenaamde Fiscale Amnestie. Voor ons Belgen is dit niets nieuws onder de zon vermits de Belgische overheid hier ook al verschillende malen heeft mee uitgepakt.

Deze fiscale amnestie houdt in dat in een specifieke regelgeving wordt voorzien waarbij aan belastingplichtigen de mogelijkheid wordt geboden om de aangiftes van de laatste 4 jaar te regulariseren zonder dat dit gepaard zal gaan met boetes of nalatigheidsintresten. De zogenaamde regularisatieperiode vangt aan op 1 januari 2015 en dit voor een periode van 6 maanden. Daarna zou het de Spaanse fiscus menens worden blijkbaar.

Voor landgenoten die, overeenkomstig het dubbelbelastingverdrag, verplicht zijn om hun Belgische pensioen op te nemen in hun Spaanse belastingaangifte biedt deze maatregel aldus een unieke kans om de scheve (fiscale) situatie recht te zetten.

Of u dit pensioen dient te declareren in Spanje is uiteraard afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Dany De Decker
Natalie Meersman
Francisco Javier

Allen maken zij deel uit van het kantoor Baker Tilly Belgium met vestigingen in België en in Spanje.
www.bakertillybelgium.be

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Fiscaal
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

’s Avonds beleggen in Amerika

Bent u een belegger die alleen overdag op de beurs handelt? Of bent u net als steeds meer …