Home Experten Fiscaal Fiscale verplichtingen van residenten en iet-residenten

Fiscale verplichtingen van residenten en iet-residenten

3 minuten (lectuur)
2,349

In mei van dit jaar is in België een belangrijke Europese (coördinatie)Verordening in werking getreden waardoor het voor Europese burgers mogelijk werd om de keuze te maken voor een medische behandeling in het buitenland. Voor vele landgenoten die in Spanje wonen en resideren was dit een hele opluchting. Het mailtje dat ik kort na het in werking treden van deze Verordening van een landgenoot, resident in Spanje, mocht ontvangen sprak dan ook boekdelen.
Dankzij deze nieuwe maatregel kon hij naar België afreizen om een operatie te ondergaan wat hem in het verleden steeds was geweigerd. De Verordening heeft nu voor hem gelukkig het nodige soelaas geboden

Het spreekt voor zich dat, nu voor landgenoten opnieuw een belangrijke hinderpaal is weggenomen om zich als resident in Spanje te vestigen, het tevens belangrijk is om kennis te hebben van de fiscale verplichtingen van niet-residenten en residenten in Spanje.

Het resideren in België of in Spanje brengt immers, bijvoorbeeld inzake inkomstenbelastingen en successierechten, belangrijke gevolgen met zich mee.

Zo hebben zowel België als Spanje, of hun respectievelijk regio’s, ondermeer wat de eigen woning betreft, in hun wetgevingen in belangrijke fiscale verminderingen of vrijstellingen voorzien.

Ook wat het belasten van roerende inkomsten betreft, hanteren België en Spanje verschillende tarieven. Onder bepaalde voorwaarden en binnen bepaalde grenzen is bovendien in een vrijstelling voorzien of hoeven deze inkomsten niet meer opgenomen te worden in de aangifte van de personenbelasting. Het feit dat de gelden geplaatst zijn op een Belgische of op een Spaanse rekening is met betrekking tot het toewijzen van de heffingsbevoegdheid aan België of aan Spanje van ondergeschikt belang.

Een ander belangrijk verschilpunt tussen beide landen is de fiscale behandeling van groepsverzekeringen en levensverzekeringen wat dan weer een belangrijk element kan zijn om te beslissen op welk tijdstip men zich al dan niet in Spanje zal vestigen.

Tot slot kan het zich in Spanje vestigen soms aanzienlijke voordelen opleveren inzake successierechten waarbij uiteraard, in een goede planning, bij voorrang aandacht wordt besteed aan de wens tot maximale bescherming van de personen die men het meest genegen is.

Dany De Decker
Francisco Javier Cócera

Baker Tilly Belgium

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Fiscaal
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Spanje seminars – Sirejacob

Sirejacob Legal & Tax organiseert doorlopend informatieve seminaries met betrekking to…