Home Experten Fiscaal Jaarlijkse aangifte personenbelasting in Spanje – Model 100 IRPF

Jaarlijkse aangifte personenbelasting in Spanje – Model 100 IRPF

6 minuten (lectuur)
3,971

Fiscale residentie – kort woordje uitleg

Woont u in Spanje en valt u onder de categorie Spaans ingezetene – resident – fiscaal resident, dan heeft u in Spanje fiscale verplichtingen – Spanje beschouwd u als fiscaal resident als u meer dan 183 + 1 dag in Spanje verblijft (dat kan aaneensluitend zijn of met tussenpauzen). Let op: als fiscaal resident zijn er verschillen in verplichtingen, het kan zijn dat u enkel een aangifte moet doen of het kan zijn dat u ook belastingen moet betalen. Dit hangt af van verschillende factoren.

Wordt u in Spanje beschouwd als fiscaal resident dan dient u van uw wereldwijd inkomen aangifte te doen aan de Spaanse fiscus tussen 1 april van het lopende kalenderjaar tot het einde van juni van het lopende kalenderjaar (30 juni is de laatste dag). Iemand die in Spanje meer als 183 +1 dag per jaar verblijft, ook al heeft hij nog geen residentie aangevraagd wordt door de Spaanse fiscus aanschouwd als fiscaal resident!

In Spanje is de inkomstenbelasting progressief (d.w.z. de aanslag stijgt per schijf in relatie tot de hoogte van uw ontvangen inkomsten). Voor de inkomsten van 2019 zijn de geldende tarieven in 2020 tussen de 19% – 45%. U kan als Spaans inwonende tot een bepaald bedrag aan hypotheekkosten (rente en aflossingen van de eerste en enige woning in Spanje) in mindering brengen op uw belastbaar inkomen.

Hieronder de tabel van de inkomstenschijven en de verschuldigde belasting per schijf in relatie tot het percentage dat de fiscus neemt. Hierop zijn nog vrijstellingen van toepassing en leeftijd met gezinssituatie bepalen mede uiteindelijk wat u verschuldigd bent.

Belangrijke opmerking: Geniet u bijvoorbeeld een inkomen (pensioen, rente, dividenden, rendementen,…) dat belast is aan de bron dan betaald u in Spanje geen belastingen meer op deze inkomsten enkel en alleen als er tussen Spanje en dat land een akkoord is om dubbele belasting te vermijden.

Naar aanleiding van de Noodsituatie in Spanje hebben we een aanpassing gedaan aan onze prijzen. Omdat we zowel een cliënteel hebben dat nog tot de actieve werkgroep behoort en zwaar getroffen wordt door deze crisis (verlies van inkomsten) hebben we beslist dit jaar de prijzen te verlagen voor iedereen. We proberen ook zo veel mogelijk de afstandskost/-tijd te beperken en alles digitaal en per telefoon, chat of videocall met onze klanten in orde te maken.

De kostprijs voor 1 declaratie of voor 2 declaraties (echtparen) hebben we met bijna 25% verlaagd. Waarom als echtpaar soms 1 declaratie of 2 aparte declaraties? Wel dit heeft te maken met de forfaitaire tegemoetkoming die de staat u geeft bij uw aangifte. Het kan zijn dat in sommige gevallen 2 aparte declaraties voordeliger zijn dan 1. Stel dat u door 2 aparte declaraties 200 euro minder hoeft te betalen dan is de kost van 2 aparte declaraties meegenomen als u hierdoor een veel grotere besparing doet. Wij berekenen voor u wat het voordeligst is.

U wenst uw dossier door ons te laten behartigen

Voor meer informatie hieromtrent kan u contact opnemen met ons zodat wij samen met u overlopen wat uw verplichtingen zijn. U stuurt hiervoor een e-mail naar info@segurantis.com of u kan ons telefonisch bereiken op 0034 633 30 22 01/0034 665 01 65 98 van ma-vr van 08.00 u – 18.00 u.

Wanneer maken wij dit voor u in orde?

Segurantis start met het verzamelen van uw informatie vanaf 15 april tot ten laatste 15 juni van het lopende kalenderjaar. 15 juni is tevens de deadline van ons voor het verzamelen van uw gegevens voor de aangifte van de personenbelasting.  Vanaf het moment wij uw dossier klaar hebben nemen wij terug contact op voordat wij het dossier indienen zodat we dit samen overlopen. Wenst u graag uw administratie te centraliseren en hierdoor aardig te besparen kijk dan op onze vernieuwde website www.segurantis.com voor het overzicht van onze diensten.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Fiscaal
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Spanje seminars – Sirejacob

Sirejacob Legal & Tax organiseert doorlopend informatieve seminaries met betrekking to…