Home Experten Medisch Costa Blanca tussen angst en vertrouwen

Costa Blanca tussen angst en vertrouwen

9 minuten (lectuur)
659

“Het beste vaccin zijn wij zelf”

REDACTIE. Het toeristisch seizoen is op gang gekomen. Afgelopen weekend werd het al duidelijk. Files op de wegen naar de grote toeristische vakantiebestemmingen, bijna normale activiteit op de luchthavens. De toeristen worden met vreugde begroet door de talrijke bedrijven en zelfstandigen die actief zijn in de toeristische sector en die eindelijk opnieuw aan de slag kunnen, na maanden van inactiviteit.

Zij vormen een sterk contrast met een groot aantal inwoners langs de kust, maar ook in het binnenland van de provincie Alicante, waar nog steeds de angst voortleeft, angst voor een heropleving van het virus, angst voor iedereen die zonder mondmasker rondloopt, angst voor toeristen die uit andere landen, zelfs uit andere streken van Spanje komen, angst voor besmetting.

Komen langs een kant geruststellende berichten over de wijze waarop de provincie Alicante het virus heeft doorstaan, met in vergelijking een minimum aan besmettingen en dodelijke slachtoffers, wordt langs de andere kant de voorzichtigheid toch in acht genomen. Het hoofd van het departement voor Gezondheid van de Comunidad Valenciana, Ana Barceló, versterkte de provinciehoofdstad Alicante met negen medici, waaronder drie specialisten epidemiologie, die vanuit een ‘hoofdkwartier’ op de Plaza de España voorbereid zijn om een eventuele heropleving van het coronavirus aan te pakken.

Barceló ontkende dat die heropleving snel verwacht wordt, maar stelde dat men vooral in de toeristische streken op alles voorbereid moet zijn. Het is echter deze preventie die voor vele inwoners het bewijs levert dat die heropleving wel degelijk verwacht wordt. Niet alleen de angst voor besmetting maar ook voor een tweede langdurig huisarrest maakt vele mensen wantrouwig tegenover de toeristen.

De voorzitter van de Valenciaanse Vereniging voor Huisartsen (SoVaMFiC), María Ángeles Medina, verklaart dat enkele epidemiologen de tweede golf van besmetting al in juli verwachten door het einde van de alarmtoestand en de opening van de grenzen, “maar dit is slechts een gis en onmogelijk met zekerheid te voorspellen”. Andere experts houden het op de herfst, maar het lijkt voor iedere specialist duidelijk dat die tweede besmettingsgolf er zal komen.

“Een betrouwbare studie heeft aangetoond dat slechts 5% van de Spaanse bevolking immuun is en ondertussen blijft het virus onder ons. Slechts als een doeltreffend vaccin voorhanden is, kunnen we het virus definitief overwinnen”, zegt Medina.

Brengt die angst een psychose teweeg bij een deel van de bevolking? María Salinas, woordvoerster van Klinische Analyse van het College van Apothekers van de provincie Alicante, meent dat we niet van een collectieve angst moeten spreken “al is een groot deel van de bevolking heel voorzichtig geworden. De aanvragen tot het doen van tests zijn niet bij te houden. Grote bedrijven willen bij hun werknemers tests laten uitvoeren, maar dit is zinloos. Vandaag kan die test negatief zijn en morgen kan diezelfde arbeider besmet zijn. De enige manier om gevrijwaard te blijven is afstand houden en een goed mondmasker te dragen.” Een collectieve angst is niet merkbaar, maar kan op gelijk welk ogenblik de kop opsteken. Het uitbreken van een tweede golf in Lérida bijvoorbeeld, kan een groot deel van de bevolking plotseling een totaal andere kijk geven op de evolutie. Een massa mensen dacht dat alles voorbij was en wordt plotseling met de neus op de feiten gedrukt. Men denkt dan: dit kan morgen hier gebeuren.

Microbioloog Sergi Maicas van het departement voor microbiologie van de universiteit van Valencia en directeur van de Master in moleculaire biologie, meent dat de nieuwe besmettingen na de alarmtoestand sneller kwamen dan verwacht en geeft toe dat die in hoofdzaak te wijten zijn aan de onvoorzichtigheid van de bevolking. “Het enige vaccin zijn wijzelf” zegt hij. “Als we alle voorzorgen in acht nemen, mondmaskers blijven dragen, onze handen ontsmetten en de veilige afstand onderling respecteren, kan er niets gebeuren.” Wie tussen de regels leest: als u besmet wordt is het uw eigen schuld.

Feiten geven Maicas gelijk. Op diverse stranden en strandjes, op markten en andere bijeenkomsten, ziet men dat een hele hoop mensen die voorschriften gewoon negeren. Vooral onder de jongeren wordt er kwistig met onvoorzichtigheid omgesprongen, omdat zij menen dat het virus alleen maar oudere mensen treft.

Volgens Miguel Ángel Mendoza, expert in ‘paparruchas’, de Spaanse benaming voor vals nieuws, spelen deze verzonnen nieuwsberichten een grote rol in de manier waarop vele mensen het virus bekijken. “Sinds het uitbreken van Covid-19 werden over de hele wereld op de sociale netten miljoenen valse berichten verspreid over het virus. Het is zo erg geworden dat Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Twitter, Reddit en YouTube de handen in elkaar hebben geslagen om berichten in verband met de pandemie te ontleden en de valse berichten niet te publiceren”.

Maar desondanks glippen er nog vele van die berichten door de mazen van het net en zet een deel van de bevolking op het verkeerde been. Dat alles is er mee oorzaak van dat een deel van de bevolking andere en dus verkeerde maatregelen neemt of de zaken helemaal niet zo ernstig neemt.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Medisch
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Geldigheidsduur vaccinatiecertificaat en booster in België

Omwille van talrijke vragen over de huidige geldigheidsduur van het vaccinatiecertificaat …