Home Experten Medisch Felle kritiek van artsen en experts

Felle kritiek van artsen en experts

7 minuten (lectuur)
1,290

ALICANTE. De kritiek van diverse epidemiologen, artsen van de Openbare Gezondheid en experts op het gebied van virusbestrijding op de beperkingen die de Valenciaanse regering oplegde, is niet mals en vrij algemeen. Volgens hen komen de maatregelen, opgelegd door president Ximo Puig en hoofd van het departement voor Gezondheid, Ana Barceló, veel te laat.

Rafael Ortí, vanuit de Vereniging voor Preventieve Geneeskunde, Openbare Gezondheid en Hygiëne, zegt dat die maatregelen bovendien ontoereikend zijn. Toen president Puig begin vorige week afkondigde dat de avondklok werd ingesteld op 22 uur en de restaurants om 17 uur dienden te sluiten, was het kwaad al geschied.

Ondertussen heeft het aantal besmettingen per 100.000 inwoners al angstwekkende vormen aangenomen en dat had men kunnen vermijden door sneller beperkingen op te leggen, meent Ortí.

Vanuit diverse verenigingen op het gebied van geneeskunde, heeft men een open brief gestuurd naar de Valenciaanse regering met het verzoek sneller in te grijpen, omdat de ziekenhuizen opnieuw voor een situatie staan zoals in maart en april van vorig jaar.

“Het gaat er nu niet om stemmen te winnen, maar levens te redden” eindigt de brief.

Vanuit het algemeen ziekenhuis in Elche zegt het hoofd van de Interne Geneeskunde, Félix Gutiérrez, dat bij het verplegend personeel nu reeds tekenen van stress merkbaar zijn en dat zal beslist nog erger worden, want de derde golf komt pas goed op gang.

Ook de arts van ‘Urgencias’ van het ziekenhuis van de Vinalopó, Santiago Diéguez, is niet mals met kritiek en verwijt de Valenciaanse regering gebrek aan verantwoordelijkheid. Hij hoopt dat de regering snel de fout zal herstellen en de zaak strenger zal aanpakken, “anders moeten hier binnenkort veldhospitalen komen”.

José Tuells, epidemioloog en specialist in Preventieve Geneeskunde, meent eveneens dat de beperkingen die werden opgelegd veel sneller hadden moeten gebeuren en vooral intensiever. “Het bleef bij raadgevingen, terwijl men weet dat een deel van de bevolking die toch in de wind slaat. Men wist op voorhand dat de feestdagen –Kerstmis, Oudejaar en Reyes – een enorm risico inhielden, maar toch bleven de voorzorgen uit. De avondklok instellen op 22 uur en de restaurants laten sluiten om 17 uur heeft maar heel weinig effect en de autoriteiten sloegen onze raadgevingen in de wind. We kunnen naar een situatie gaan zoals in Engeland en weer naar een totale lockdown en dat had men kunnen vermijden door tijdig en efficiënter in te grijpen.”

Het Medisch Syndicaat van de Comunidad Valenciana is sterk uitgevaren tegen het departement voor Gezondheid, niet alleen vanwege het gebrek aan afdoende voorzorgen, maar ook vanwege het langzame ritme van de inenting.

“De gevolgen zijn voor de medische diensten. Artsen, specialisten, verplegend personeel… iedereen staat alweer onder druk. Zonde rustpauzes, zonder vakanties maar met stress en overwerkt. Opnieuw heeft het departement voor Gezondheid gefaald in zijn organisatie en vooral in zijn preventie.” Hier wordt vooral de nadruk gelegd op het gebrek aan controle door de ordediensten. “Een massa mensen heeft zich niet aan de opgelegde beperkingen gehouden en dat was alleen mogelijk omdat er te weinig controle was.”

Wat bij velen in een verkeerd keelgat is geschoten, was de optocht van de Drie Koningen in Valencia langs lanen waar een massa volk stond. Ook president Puig had stevige kritiek op deze optocht en heeft het gemeentebestuur van de stad op het matje geroepen.

“In de Comunidad Valenciana werden de optochten afgeraden en in bijna alle steden en dorpen heeft men zich daaraan gehouden en veilige alternatieven gezocht. Het lijkt me een daad van complete onverantwoordelijkheid om op de Plaza del Ayuntamiento een massa volk toe te laten. Die optocht had nooit mogen doorgaan” zei Puig.

Dat de experts gelijk hadden, bewijst ondertussen de toestand in de Comunidad Valenciana, waar de ziekenhuizen weer overbezet raakten en de stijging van de besmettingen sneller de hoogte in gaat dan bij het uitbreken van de pandemie in maart. Het enige positieve feit is dat men met de inenting begonnen is en het grootste deel van het ziekenhuispersoneel ondertussen reeds zijn vaccin heeft gekregen.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Medisch
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Geldigheidsduur vaccinatiecertificaat en booster in België

Omwille van talrijke vragen over de huidige geldigheidsduur van het vaccinatiecertificaat …