Home Experten Medisch Het virus is niet overal

Het virus is niet overal

7 minuten (lectuur)
1,137

ALICANTE. Terwijl het aantal besmettingen maar niet blijkt af te nemen in de provincie Alicante, gaat dit aantal wel over het gemiddelde, want er zijn in de provincie een dertigtal dorpen waar sinds maart geen enkele besmetting werd vastgesteld. Een dertigtal oasen waar het virus nog geen vat heeft gekregen op de inwoners.

Wat is daarvan de reden? Volgens de experts is die reden niet ver te zoeken: weinig beweging en dus weinig sociaal contact, maar vooral individuele en collectieve verantwoordelijkheid, samen met regelmatige ontsmetting en het constant dragen van mondmaskers.

In het gewest Marina Baixa vinden we zes van die dorpen: Tàrbena, Bolulla, Beniardà, Castell de Guadalest, Confrides en Benifato hebben sinds het begin van de pandemie geen enkele besmetting genoteerd, en dat terwijl bijvoorbeeld Guadalest een druk bezochte toeristische plaats is en vele wandelaars zich naar Tárbena of Confrides begeven. In het gewest Marina Alta zijn dat bijvoorbeeld Senija en Vall de Gallinera, meer naar het binnenland onder andere Agres, Millena en Benillup. Senija ligt vrij dicht bij de kust en de Vall de Gallinera wordt door vele wandelaars gekozen om tochten te maken. Maar toch… het virus heeft er geen vat op de inwoners.

Die dorpen hebben echter veel gemeen. De meeste inwoners zijn ouder en dus een risicogroep. Dat heeft men daar goed begrepen en het is precies daar dat de voorzorgen goed in acht worden genomen. Iedereen draagt er een masker en de onderlinge afstand wordt overal gerespecteerd. De ouderen gaan niet meer samen zitten op een bank en in de bars wordt geen domino meer gespeeld. Iedereen is zich bewust van het risico en past zijn levensstijl aan.

“ De ouderen blijven thuis en als ze inkopen gaan doen zijn ze heel voorzichtig en blijven uit de buurt van andere mensen, zeker van toeristen” zegt de burgemeester van Bolulla, Adrián Martínez. Dit kleine dorp laat wekelijks ook alle plaatsen desinfecteren waar mensen samen komen en deelt mondmaskers uit in iedere woning.

“Soms worden we opgebeld door mensen die ons waarschuwen dat er toeristen zonder masker rondlopen. De verantwoordelijkheidszin, zowel bij jong als oud, is erg hoog” verklaart David Blanes, burgemeester van Benifato. “Het gevaar van besmetting wordt hier heel ernstig genomen en iedereen respecteert de voorzorgen. We zijn zelfs alle maatregelen die door de regering werden opgelegd voor geweest. Hier was het niet nodig om een lockdown af te kondigen, dat gebeurde al.”

Bijna in al de dorpen waar geen enkele besmetting is, hoort men hetzelfde. Er zijn geen feesten meer, geen bijeenkomsten of vergaderingen en omdat het werk vooral bestaat uit landbouw en een groot deel van de bevolking gepensioneerd is, is het onderlinge contact zeldzaam en wordt vermeden.

Burgemeester Rubén Picó van Confrides, zegt dat de mensen vooral voorzichtig zijn als er toeristen komen en Confrides is een dorp waar vrij veel toeristen een wandeling beginnen. “De mensen vermijden elk contact met anderen en als toeristen in een bar geweest zijn, wordt daarna alles grondig ontsmet. Sinds maart wordt hier wekelijks alles gedesinfecteerd en je ziet niemand zonder masker buiten komen. De meesten laten zelfs hun familie niet toe om op bezoek te komen.”

De sanitaire diensten in die dorpen zijn het er over eens dat het vermijden van sociale contacten een van de hoofdredenen is van het ontstaan van deze oasen.

Burgemeester Ignasi Mora van Vall de Gallinera drukt ook op de voorzorgen die worden genomen. “Er komen heel veel toeristen naar hier om te wandelen, maar de controle is heel groot, zowel door de autoriteiten als door de bevolking zelf. Als er geleverd wordt in de weinige winkels of bars, gebeurt dat onder toezicht en met alle voorzorgen die men zich maar kan indenken. De bevolking zelf is heel gedisciplineerd. We zien hier nooit feestjes of bijeenkomsten. Iedereen zich bewust van het gevaar van besmetting. Er zijn zelfs enkele bars en restaurants die het bordje ‘gesloten’ hebben gehangen, maar de inwoners zelf weten dat ze er terecht kunnen.”

De inwoners van die dorpen hebben het goede voorbeeld gegeven en blijven gespaard van het virus. Ze hopen dat op deze manier vol te houden tot covid-19 overwonnen is en zijn goed op weg om dat te bereiken.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Medisch
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Ziektekostenverzekering in Spanje, een delicaat thema ! Informeer je goed!

Het is gemakkelijk om via computerprogramma’s vergelijkende prijzen te bekomen van verschi…