Home Experten Medisch iMask, het technologisch mondmasker voor de herfst

iMask, het technologisch mondmasker voor de herfst

7 minuten (lectuur)
819

ALICANTE. Er is een product dat iedereen nodig heeft om op straat te komen: het mondmasker. Na een periode van schaarste bij het begin van de pandemie, kan men ze nu kopen in supermarkten en apothekers of gelijk waar. Toen de schaarste kenbaar werd, zetten fabrieken en verenigingen zich aan het werk en werden miljoenen maskers gefabriceerd en ingevoerd uit China. Nu is er een overvloed, maar de meeste maskers hebben een groot nadeel: ze zijn niet comfortabel.

Om dit op te lossen, heeft het bedrijf Virus Protec uit Alicante een mondmasker op de markt gebracht, gebaseerd op nanotechnologie. Met nanotechnologie is het mogelijk te werken met deeltjes in de grootteorde van nanometers (nm). Dit is een miljardste van 1 meter. De stof die wordt gebruikt laat transpiratie ontsnappen en laat toe dat het masker gewassen wordt op een temperatuur van 60º, zodat het lang kan gebruikt worden. Het biedt een hoge graad van protectie en is comfortabel om te dragen.

Maar heeft het nog zin om nu, als de pandemie zo goed als geweken is en iedereen al mondmaskers heeft, nog met een nieuw model op de markt te komen? Bij Virus Protec is men van oordeel van wel, want alles is gericht naar een heropleving van het virus in de herfst.

De meeste experts zijn inderdaad van oordeel dat vanaf oktober een heropleving onvermijdelijk is. Dat zegt onder andere Fernando Simón, directeur van het Centrum voor Coördinatie bij Alarmtoestanden en Sanitaire Noodgevallen. Een nieuwe golf van het covid-19 zal binnen enkele maanden zo goed als onvermijdelijk zijn.

“De griepepidemie van 1918 kende heroplevingen in 1919 en 1920, niet zo hevig weliswaar als de eerste golf, maar dit is waar we ons nu ook moeten op voorbereiden. Grote steden als Madrid en Barcelona zullen meer bloot staan aan de heropleving vanwege de bevolkingsdichtheid, maar waar het virus opnieuw zal toeslaan kan niet voorspeld worden” zegt Simón. De regering heeft ook al laten weten dat het dragen van een mondmasker na het beëindigen van de alarmtoestand verplicht zal worden als men de veiligheidsmarge van twee meter niet kan naleven,

De intensiteit en geografische ligging van de heropleving is nog niet voorspelbaar, zegt ook Francisco Botía, chef van Preventieve Geneeskunde van het ziekenhuis Virgen de la Arrixaca. Het klimaat en de luchtvervuiling kunnen een grote rol spelen. “We weten ook niet hoe ver we in de herfst zullen staan met eventuele vaccins of geneesmiddelen” vervolgt Botía.

Het bedrijf uit Alicante richt zich dus nu reeds naar die heropleving en heeft het nieuwe model ‘iMask’ gedoopt, een mondmasker dat vanaf deze week te koop is. Volgens het bedrijf biedt het iMask veel meer bescherming en niet alleen tegen het virus maar tegen alle bacteriën, stof en micro-organismen. Belangrijk is echter dat men door dit masker veel gemakkelijker kan ademen. De ontwerper van het masker, Isidro Ortega, wijst er op dat gezocht werd naar een masker dat niet alleen veel hygiënischer is, maar dat zich ook veel gemakkelijker aanpast aan de gelaatstrekken en bovendien weinig hinder vormt voor een goede ademhaling. De stof wordt vervaardigd in Catalonië en komt dan naar Alicante om bewerkt te worden met nanotechnologische middelen.

Ortega, ook de stichter van Virus Protec, heeft een lange bedrijfservaring achter de rug en richtte zich naar elektronica toen de pandemie uitbrak. Het gebrek aan sanitaire producten deed hem besluiten om zich naar die sector te richten.

Het iMask wordt te koop aangeboden via Internet en er zijn op dit ogenblik drie zaken waar men het kan kopen, namelijk in Alicante, Elche en Santa Pola, maar men wil die verkooppunten snel uitbreiden. Maar Virus Protec heeft zich nog naar andere zaken gericht, zoals hydro-alcohol, lampen VCR en een product om kleren, die in een zaak gepast worden, te desinfecteren.

Bron: Weekblad Hallo, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Medisch
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Geldigheidsduur vaccinatiecertificaat en booster in België

Omwille van talrijke vragen over de huidige geldigheidsduur van het vaccinatiecertificaat …