Home Experten Medisch Strijd tegen coronavirus zet moderne technologie in

Strijd tegen coronavirus zet moderne technologie in

12 minuten (lectuur)
263

ALICANTE. Hoe langer de pandemie om zich heen grijpt, hoe meer middelen er worden gevonden om de strijd tegen het virus steviger aan te pakken. In afwachting dat het zo verwachte vaccin opdaagt – wat volgens sommigen tegen het einde van dit jaar zou kunnen gebeuren – zoekt men naar meer en betere middelen om de besmettingen in te dijken, te voorkomen of tijdig te ontdekken.

Een bedrijf uit Muro de Alcoy heeft ook zijn steentje bijgedragen en heeft een ingenieuze oplossing gevonden om files te vermijden van mensen die in scholen of openbare gebouwen wachten op de controle van de temperatuur.

Colorprint Fashion, een bedrijf uit Muro de Alcoy, heeft nu een mondmasker ontworpen en vervaardigd dat geactiveerd wordt en van kleur verandert als de lichaamstemperatuur stijgt. Alles zit in het gebruik van een stof die heel gevoelig is voor thermische wijzigingen en die gehomologeerd werd door het Technologisch Instituut voor Textiel. Als de temperatuur boven de 37,5 graden stijgt, verandert de stof van kleur en het groen van de stof wordt wit.

Naast de maskers ontwikkelde Colorprint Fashion nog andere producten met deze stof, die gemakkelijk en feilloos een temperatuurstijging aanduiden. De stof is bovendien in staat om bacteriën te filteren met een zekerheid van 98%.

Ondertussen hebben scholieren van kleinere dorpen deze maskers al in gebruik. De eersten waren Castell de Castells en Vall d’Alcalà. De burgemeester van Alcoleja schafte ook reeds 1500 kits aan, samen met polsbanden die eveneens reageren op lichaamstemperatuur en deze week zullen nog andere dorpen in de provincie Alicante gebruik gaan maken van het systeem.

Helemaal zeker is het systeem niet, want de lichaamstemperatuur kan schommelen. De meeste mensen denken dat een lichaamstemperatuur van 37 graden Celsius ‘normaal’ is. Dit is slechts een gemiddelde van normale lichaamstemperaturen. De lichaamstemperatuur kan er zo’n 0,6 graden Celsius onder of 0,6 graden Celsius boven zitten. Gedurende de dag zijn er ook schommelingen in temperatuur. In de vroege ochtend is de lichaamstemperatuur het laagst. Laat in de middag het hoogst, soms oplopend tot 37,7 graden Celsius. Dit hangt van verschillende factoren af. Zo is lichaamstemperatuur onder andere heel gevoelig voor hormonen en is de temperatuur van vrouwen die ovuleren hoger. Dit zijn factoren waar het masker geen rekening mee houdt, maar het is in ieder geval weer een stap voorwaarts in de mogelijkheden om besmetting van derden te voorkomen.

Een ander goed nieuws voor deze streek is dat het gewestelijk ziekenhuis van het gewest Marina Baixa in Villajoyosa een machine heeft gekregen die het ziekenhuis in staat stelt om zelf de proeven die worden uitgevoerd via een moleculaire test te analyseren, zodat de stalen niet meer naar het algemeen ziekenhuis in Alicante dienen gestuurd.

Een moleculaire test wordt ook wel een PCR-test genoemd. PCR staat voor Polymerase Chain reaction. Bij zo’n test wordt er met een wattenstaafje keel- en neusslijm afgenomen. Deze test kan alleen op deze manier worden afgenomen. Het slijm gaat naar een laboratorium. Het laboratorium onderzoekt of het coronavirus in het slijm aanwezig is. Zit het coronavirus in uw slijm? Dan bent u besmet met corona. Het is momenteel de meest betrouwbare test om te kijken of iemand besmet is met het virus. Tot nu toe dienden de staaltjes naar het labo in Alicante gestuurd, maar het ziekenhuis in Villajoyosa kan nu zelf de resultaten nakijken, zodat de wachttijd op deze resultaten, die tien dagen in beslag kan nemen, nu vermeden wordt. Dit alles was mogelijk dankzij een akkoord tussen het departement voor Gezondheid van de Marina Baixa met een privé-laboratorium, die de machine gratis ter beschikking van het ziekenhuis stelt, op voorwaarde dat bij dit laboratorium ander materiaal wordt aangekocht, ter waarde van ongeveer 5000 euro per dag.

Het hoofd van het departement, Rosa Louis Cereceda, verklaarde dat de machine door het labo zelf werd geïnstalleerd en vanaf deze week in gebruik wordt genomen. De stalen die ontleed worden komen niet alleen uit het ziekenhuis, maar ook uit medische centra in het gewest. Dankzij deze samenwerking kan men de resultaten van de tests bekomen binnen 48 uur.

Ondertussen zijn de eerste dertig soldaten van de Militaire Eenheid voor Urgenties (UME), die gaan samenwerken met de Gezondheidsdienst bij het opsporen van coronavirus in de Comunidad Valenciana, aangekomen in de militaire basis van Bétera. De belangrijkste functie van de eenheid is het identificeren en de controle op contacten van besmette personen, waarbij nauw wordt samengewerkt met Salud Pública. President Ximo Puig van de Comunidad Valenciana heeft aan de regering om 150 militaire onderzoekers gevraagd, net als Murcia en Camtabria, maar dit is een eerste lichting die ter plaatse komt.

De militairen kregen een speciale opleiding om op die taak voorbereid te zijn en werden uitgerust met het materiaal dat door de Wereld Gezondheidsorganisatie wordt aanbevolen. Deze eenheid van Epidemiologische Bewaking krijgt permanente actuele informatie over de laatste ontwikkelingen. Tegen eind deze maand zullen nog meer groepen van dertig soldaten naar de Comunidad komen, tot het aantal van 150 bereikt is.

In Denia, waar momenteel een van de grootste haarden van coronavirus actief is, kijkt men minder bezorgd dan enkele maanden geleden. Het hoofd van de afdeling Interne Ziekenzorg, Patricia Martín Rico, en het hoofd van Preventieve Zorgen, Antonio Valdivia, waren het er over eens dat de tweede golf van besmetting is aangebroken. “Maar deze keer zijn we uitstekend voorbereid. Het aantal besmettingen ligt hoger dan bij de eerste golf, maar het aantal sterfgevallen is beduidend minder, omdat alle voorzorgen werden genomen, het medisch personeel deze keer weet hoe effectief in te grijpen en ondertussen betere technologische middelen werden gevonden.”

Een andere vooruitgang in de strijd tegen het virus is het inschakelen van Radar Covid, het nieuwste technologisch ‘wondermiddel’ om snel besmettingen te ontdekken via de app en verdeeld wordt door het ministerie van Economische zaken. Binnen korte tijd zal het systeem operatief worden in de hele Comunidad Valenciana, maar dit gebeurt geleidelijk om technische problemen te vermijden. Die technische problemen kunnen zich voordoen als te veel mobiele telefoons tegelijk worden ingeschakeld, maar het is wel effectief, want het geeft ook aan met wie de besmette persoon de laatste dagen in contact is geweest. Wie meer dan een kwartier bij dezelfde persoon verblijft, wordt automatisch geregistreerd en kan opgespoord worden, zo verklaarde men bij het staatssecretariaat voor Digitale Zaken en Artificiële Intelligentie, afhankelijk van het ministerie van Economische Zaken en Digitale Transformatie.

Op ieder gebied worden de meest moderne technologische middelen ingeschakeld en de strijd tegen corona lijkt steeds meer in het voordeel van de technologie te evolueren.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Medisch
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Naar het strand zonder masker?

BENIDORM. De president van de Generalitat, Ximo Puig, deed deze zondag een belangrijke aan…