Home Experten Medisch Valenciaanse regering neemt strengere maatregelen

Valenciaanse regering neemt strengere maatregelen

4 minuten (lectuur)
420

VALENCIA. Nadat de minister voor Gezondheid, Salvador Illa, de deelstaten de vrijheid had gegeven om hun eigen maatregelen op te leggen in verband met de feestdagen en op te treden, afhankelijk van de situatie van de pandemie in die deelstaat, heeft de Valenciaanse regering beslist die maatregelen, afgelopen week opgelegd door de regering, nog strenger te maken.

President Ximo Puig en zijn regering hebben van die vrijheid gebruik gemaakt om de strijd tegen corona strenger aan te pakken tijdens de feestdagen. Samen met het hoofd van het departement voor Gezondheid van de Generalidad, Ana Barceló, verklaarde hij dat de samenkomsten op kerstavond en oudejaarsavond uit maximum zes personen mogen bestaan en niet uit tien. Bovendien mogen die zes personen alleen bestaan uit familieleden of mensen die samen wonen. De avondklok wordt ingesteld op 23 uur, behalve op kerst- en oudejaarsavond, dan wordt dit middernacht. Dat wil zeggen dat men zich na deze uren niet meer op straat mag begeven, behalve uit noodzakelijke bewegingen. Daarmee wil men verhinderen dat mensen zich naar andere plaatsen begeven om feest te vieren.

Tijdens de feestdagen blijft de Comunidad Valenciana afgesloten. Wie niet noodzakelijk moet reizen, blijft dus binnen de grenzen, anderen komen er niet in. Dit alles is het gevolg van de stijging van het aantal besmettingen. In de provincie Alicante noteerde men in de laatste week een stijging van 52%.

Volgens velen zijn deze laatregelen veel te streng, volgens epidemiologen niet streng genoeg. Dr. Luis Carlos Silva, epidemioloog van de universiteit van Alicante, ziet bijvoorbeeld weinig nut in deze maatregelen. “In de eerste plaats is het onmogelijk om in ieder huis controle uit te oefenen. Dat weet iedereen. In de tweede plaats begint het feest dan veel vroeger en kan men rustig voor 23 uur weer naar huis. De avondklok en alle andere maatregelen die werden genomen, hebben ondertussen bewezen dat ze de besmettingen niet kunnen tegengaan. Iedereen weet dat besmettingen de hele dag worden doorgegeven en niet alleen na 23 uur. Die besmettingen verminderden alleen maar tijdens de algemene lockdown.”

Volgens de dokter zou men die algemene lockdown moeten toepassen rond Kerstmis en Nieuwjaar. “De nu genomen maatregelen hebben weinig zin en we weten dat een deel van de bevolking ze niet ernstig neemt en middelen zoekt om er aan te ontsnappen. Ik ben er van overtuigd dat, ondanks die strenge maatregelen, het virus begin januari weer zal zegevieren. Jammer genoeg zijn er nog steeds te veel mensen die geen verantwoordelijkheid kunnen nemen.”

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Medisch
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Geldigheidsduur vaccinatiecertificaat en booster in België

Omwille van talrijke vragen over de huidige geldigheidsduur van het vaccinatiecertificaat …