Home Experten Aankoopmakelaar Spanje

Aankoopmakelaar Spanje

8 minuten (lectuur)
1,708

Wie is Vamos?

Jeroen Bolle

Vamos werd opgericht door zaakvoerder Jeroen Bolle, die na zijn studies aan de universiteit van Valencia zijn hart verloor aan Spanje. Momenteel is Vamos uitgegroeid tot dé referentie in België wat betreft de aankoopbegeleiding van landgenoten die wensen te investeren in Spanje.

De passie van Vamos is het begeleiden en ontzorgen van onze klanten tijdens het volledige aankoopproces van hun Spaanse woning. Van het eerste verkennende gesprek bij de klant thuis, tot het eerste glas cava op het terras van hun nieuwe woning onder de Spaanse zon.

Onze klanten zijn echte Vamos ambassadeurs, dit blijkt uit een recent onderzoek waarbij maar liefst 98% van onze klanten ons zou aanbevelen bij hun familie of vrienden.

Hoe ziet de vastgoedmarkt in Spanje er vandaag uit?

De Spaanse vastgoedmarkt heeft een grote evolutie meegemaakt. Vanaf 2000 zagen we de overfinanciering van Spaans vastgoed. Het was toen mogelijk om een financiering te krijgen van 120% tot zelfs 140% van de waarde van het pand. Op die manier kregen heel veel mensen toegang tot de vastgoedmarkt, je diende simpelweg geen geld te hebben. Door het spel van vraag en aanbod stegen de prijzen tot ver boven de 2000 €/m2 op zo’n 6 à 7 jaar tijd.

Door de crisis van 2007 – 2008 zijn de banken hierdoor de grootste vastgoedmakelaars geworden van Spanje, meer dan 1 miljoen units zijn terug in de portefeuille gekomen van de banken.

Op vandaag zitten we in een heel ander verhaal, de banken gaan nog altijd financieren maar zijn een stuk moeilijker dan vroeger. Je zal altijd een stuk eigen vermogen moeten investeren en dat stuk eigen vermogen zorgt ervoor dat het fundament van de huidige vastgoedmarkt veel sterker en stabieler is. Op vandaag hebben we een vastgoedmarkt die niet gefinancierd is met lucht maar voor een groot stuk met eigen middelen.

Hoe gaat Vamos te werk?

Vamos profileert zich als aankoopmakelaar van Spaans vastgoed. Aankoopmakelaar is een begrip dat we in België nog niet goed kennen, terwijl in Nederland en Amerika iedereen een aankoopmakelaar onder de arm neemt. Wij verdedigen het belang van onze klanten en staan hen met raad en daad bij tijdens het volledige aankoopproces.

Vamos werkt van België naar Spanje, dit betekent dat we het aankoopproces altijd starten vanuit België. We maken een afspraak bij de klant thuis of bij ons op kantoor in Tielt. Tijdens dit intakegesprek gaan we vooral luisteren en veel vragen stellen aan onze klant. Op die manier hebben we een duidelijk overzicht van hun wensen en eisen. Daarna gaan we op maat panden gaan selecteren die voldoen aan de opgegeven criteria. Bij Vamos dus geen overhaast gedoe, maar eerst en vooral een degelijke voorbereiding.

Tijdens de volgende stap reizen we samen met de klant naar Spanje om enerzijds de geselecteerde panden te gaan bekijken maar anderzijds ook om voldoende aandacht te schenken aan de omgeving, in Spanje leef je immers vooral buiten.

Ook na de aankoop blijft Vamos aan je zijde, we ontzorgen onze klanten op alle vlakken en nemen ook alle administratieve taken voor onze rekening.

In welke regio zijn jullie actief?

Wij zijn hoofdzakelijk actief aan de Costa Blanca, dit is de regio ten noorden en zuiden van Alicante. Deze regio is danig divers dat er voor elk wat wils is, Costa Blanca noord en zuid liggen dan wel in dezelfde regio, qua natuur en omgeving kan je deze niet met elkaar vergelijken.

Tevens geniet de Costa Blanca van een uitzonderlijk microklimaat, waardoor het er zalig vertoeven is het hele jaar door.

Daarnaast beschikt Alicante over de derde grootste luchthaven van Spanje en biedt hierdoor dagelijks meerdere connecties naar de verschillende luchthavens in België.

Enkele tips voor mensen die willen kopen in Spanje?

Tip 1: Kies een regio die u kent

Dit lijkt nogal vanzelfsprekend, maar meestal weet een klant niet goed welke regio het beste bij hem past. Het weer in Spanje kan per regio nogal verschillen, zo geniet de Costa Blanca bijvoorbeeld van een aangenaam microklimaat.

Tip 2: Koop via een erkend BIV-makelaar

Het beroep van vastgoedmakelaar is in Spanje niet erkend, iedereen kan dus zomaar woningen verkopen met alle gevolgen van dien. Laat je daarom bijstaan door een makelaar met kennis van zaken, vraag ook naar zijn referenties.

Tip 3: Houd rekening met de extra kosten Naast de aankoopprijs dien je rekening te houden met een aantal bijkomende kosten. Zo hebben we in Spanje 10% BTW, kosten voor de notaris, advocaat, kadaster, zegelrecht, etc. Houd bij nieuwbouw rekening met zo’n 14% op de aankoopprijs, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Wil je meer weten over het aankopen van Spaans vastgoed? Stuur ons een mail naar info@vamos.immo of bezoek onze website www.vamos.immo

Met zonnige groeten,
Jeroen BolleVamos

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Experten
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Vraag aan de experten – lezersbrief

Vorige week kregen we een interessante vraag binnen van een trouwe lezer van de website va…