Home Nieuws 107-jarige bewijst eens te meer dat de Costa Blanca een gezonde streek is

107-jarige bewijst eens te meer dat de Costa Blanca een gezonde streek is

4 minuten (lectuur)
636

JÁVEA. De Oostenrijkse Rosa Maria Schaller vierde afgelopen week in Jávea haar 107-ste verjaardag. Ze werd geboren in 1913 en kan wat over haar leven vertellen, want ze maakte twee Wereldoorlogen mee, de pandemie van de Spaanse Griep en nu het coronavirus. Ze maakte van dichtbij de enorme brand mee die in 2016 de hele streek verwoestte en waarbij haar huis gespaard bleef door het snelle ingrijpen van de brandweer.

Ze kwam in Jávea wonen toen ze 83 jaar oud was en ze is nog dagelijks actief in het onderhouden van de bloemenweelde in haar tuin.

Nochtans was ze als kind ziekelijk en zwak en de artsen beloofden haar geen lang leven, maar de medische wetenschap besliste daar anders over. In 1996 kwam ze in Jávea wonen en haar kleinzoon vertelt dat ze toen zwakker was dan nu, 24 jaar later. Ze heeft nog helemaal geen hulp nodig en vertelt nog honderd uit. Ze is de oudste inwoonster van Jávea en werd gefeliciteerd door burgemeester José Chulvi van Jávea. In het gewest Marina Alta is ze echter geen recordhoudster, want in Pedreguer woont een vrouw van 111 jaar en in Denia een van 108. Zij zijn de levende getuigen van de stelling van de Wereldgezondheidsorganisatie dat de Costa Blanca de gezondste streek ter wereld is.

De bevolking in de provincie Alicante wordt steeds ouder. In vijf jaar tijd telt de provincie 122 personen meer die boven de honderd jaar leven, volgens gegevens van het Nationaal Instituut voor Statistieken (INE).

Het zijn de vrouwen die ouder worden. Momenteel zijn er in de provincie 487 personen boven de 100 jaar, waarvan 335 vrouwen en 152 mannen. Volgens berekeningen zal dat aantal in 2025 stijgen naar 975 en tegen 2029 zal dat naar de 1400 gaan.

Ook het aantal gepensioneerden stijgt gevoelig en vormt meer dan 20% van de bevolking van de provincie. Dat zal tegen 2030 bijna de helft worden. De constante immigratie van gepensioneerde buitenlanders die aan de Costa Blanca komen wonen is daar niet vreemd aan, maar tegelijk is er de steeds betere medische begeleiding en de reuzenstappen die de vooruitgang in het algemeen neemt op medisch gebied. Volgens de statistieken neemt deze curve vooral een grote sprong aan de Costa Blanca, bijvoorbeeld neemt de levensverwachting hier 1,8% sneller toe dan in de Verenigde Staten, 7,6% sneller dan in Azië en 9,3% sneller dan in Afrika.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

België & Spanje: een eeuw van hartelijke betrekkingen

In 1921 werden de diplomatieke legaties van Spanje en België in resp. Brussel en Madrid ve…