Home Nieuws Alfaz plant nieuwe ‘Pí’

Alfaz plant nieuwe ‘Pí’

2 minuten (lectuur)
729

L’Alfàs, zoals de officiële Valenciaanse naam is, moet weer zijn pí, zijn ‘den’ vervangen. De pino piñonero die sedert 1949 op de Plaza Mayor staat, heeft het voor bekeken gehouden. De den is uitgedroogd en werd biologisch dood verklaard. De boom die men nu gaat planten wordt de zevende in de rij. Sinds 1786 staat op deze plaats een den, toen geplant om de onafhankelijkheid van het dorp te vieren. Tot dan viel L’Alfàs onder de bevoegdheid van de baronie van Polop.

De zes bomen die sindsdien werden geplant hielden het nooit langer dan 70 jaar vol, hoewel de soort meer dan 100 jaar oud kan worden. Volgens de gemeentelijke technicus voor Leefmilieu kan het te wijten zijn aan de ondergrond die de ontwikkeling van de wortels verhindert.

In de lente van 2018 werden reeds verschijnselen waargenomen die wezen op een ziekte. In november van vorig jaar werden nog enkele ingrepen toegepast en werd de boom gesnoeid, maar tevergeefs. In februari van dit jaar werd de den biologisch dood verklaard.

Nu plant men een  nieuwe pino piñonero van zes meter hoog naar aanleiding van de culturele week «l’Alfàs amb Història».

Na de afscheiding van de baronie van Polop in 1836 kreeg L’Alfàs de bijnaam ‘de Pí’, verwijdend naar de den die hier in de achttiende eeuw werd geplant.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Nederlands Vlaamse Vereniging Calpe bereikt de kaap van 500 leden !

Op de Happy Friday van 15 juli werd het 500e lid van de NVVC ingehuldigd. Geert van Imscho…