Home Nieuws Alicante, lichtstad

Alicante, lichtstad

5 minuten (lectuur)
1,477

Alicante is gemaakt om het licht te weerkaatsen. Het zonlicht wordt hier opgevangen op het gelaat van de inwoners, op de gebouwen en op de velden en weerkaatst naar zijn oorsprong.

‘Stad van het Licht’ was de titel van het audiovisueel project waarmee de Valenciaanse regering de provinciehoofdstad wou promoten. ‘Verliefd op ons licht is het lemma dat Alicante naar de toeristenbeurs Fitur bracht.

«Bienvenido seas, viajero. En Alicante encontrarás sosiego y luz radiante», schreef Gastón Castelló op de wand van het oude busstation van Alicante. Het licht van Alicante maakte indruk op de toeristen. “Alicante: fabril, agricultor, tierra y mar, luminosidad y espíritu de la más clara estirpe latina”, staat op een andere wand van Gastón Castelló.

Het licht behoort tot het patrimonium van Alicante. Is het dan zo speciaal? Het klimaat, de geografische ligging, de orografie, de kleur van de aardoppervlakten fabriceert een hoge lichtintensiteit in vergelijking met de internationale standaard.

Alicante, eerst het Romeinse Lucentum en daarna het Arabische Laquant, werd gesticht door de Grieken die precies deze plek uitkozen om een handelspost op te zetten  met de plaatselijke bevolking, de Iberiërs. De Grieken noemden het reeds Akra Leuka, wit en schitterend.

Alle getuigenissen van volkeren die hier in de loop der eeuwen passeerden, verwijzen naar het licht, de witte keien en de klaarheid in dit deel van het land. Alle illustere reizigers maakten gewag van het speciale licht in Alicante, vermeldt de historicus Gerardo Muñoz.

De geograaf Enrique Moltó van de universiteit van Alicante verklaart dat de lijn van het hevigste licht te wijten is aan de sub-betische bergketen die Andalucía en Murcia doorkruist en in Alicante, nabij de Sierras Aitana en Bernia de kust bereikt, waar de zee zorgt voor een weerkaatsing van het zonlicht en dit meer intensiteit geeft.

Die invloed verzwakt naar het noorden toe, want terwijl de gewesten Marina Baixa en Vega Baja naar het zuiden gericht zijn, zijn de plaatsen voorbij de Mascarat meer naar het noorden gericht.

Volgens Jorge Olcina, professor geografische analyse van het Instituut voor Klimatologie, kan men spreken van een ‘uitzonderlijke’ lichtinval in het zuiden van de provincie Alicante,  vanaf de hoofdstad. Hij wijst erop dat de Grieken deze strook al de ‘Witte Kust’, de ‘Costa Blanca’ dus, noemden.

De specialisten weten ook dat de lucht bij Alicante bijzonder helder is en uiterst geschikt om aan astronomie te doen. Het is geen toeval dat de militaire installaties om het luchtruim te controleren boven op de Aitana werden gebouwd.

Professor Heredia, een verwoed fotograaf, voegt er aan toe dat bij de kust van Alicante de mooiste foto’s qua licht kunnen gemaakt worden. “Het licht is hier anders dan bijvoorbeeld in Alcoy of Benifallim en de oorzaak ligt in de aarde, die hier platter is en minder bomen bevat” zegt hij. De fotograaf Ricardo Cases uit Torrent komt zelfs enkele malen speciaal naar Alicante om foto’s te nemen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de schilder Sorolla bekend staat om zijn schilderijen met lichtinvallen.

Foto’s kust

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Succesvol bezoek van Ana Sala aan NL-VL Club te Calpe!

Een 100-tal leden waren vrijdag 22 september aanwezig om de burgemeester van Calpe, Ana Sa…