Inicio Nieuws Bescherm u niet te veel tegen de zon!!

Bescherm u niet te veel tegen de zon!!

4 minuto leer
374

Vier op tien volwassen inwoners van de provincie Alicante en drie op tien bij de kinderen heeft een gebrek aan vitamine D, een vitamine die noodzakelijk is voor alle cellen van het menselijk lichaam en om het kalkpeil van de beenderen in evenwicht te houden. Vitamine D vinden we in de zon en de verwonderlijke paradox is dat de provincie Alicante een van de Europese gewesten is met de meeste uren zon per jaar. Van waar komt dan dat gebrek?

In de eerste plaats het gebruik van zonnebrandbescherming met te hoge factor, die het binnendringen van de vitamine D verhindert en in de tweede plaats het vermijden van de zon. Inwoners van plaatsen met veel zon en hitte hebben de gewoonte om zich daartegen te beschermen door binnen te blijven en te opteren voor schaduw. Wat Belgen en Nederlanders laat morren over regen, laat Alicantinos morren over te veel zon. Zij komen dan ook niet op vakantie.

Het gebrek aan vitamine D heeft ook invloed op infarcten en kanker. Volgens de laatste studies is ook gebrek aan vitamine D de oorzaak van deze ziekten, vooral wervel-, borst- en prostaat kanker. Vitamine D kan deze soorten kanker verhinderen of minstens verzachten.

Specialisten van het algemeen ziekenhuis in Alicante hebben de laatste tijd het stijgende gebrek aan vitamine D bij de inwoners vastgesteld en zijn een actie gestart om de bevolking daarvoor te waarschuwen. Veel patiënten krijgen al een vitaminekuur met vitamine D om dit gebrek aan te vullen. Momenteel bestudeert men ook de relatie tussen dit gebrek aan Multiple Sclerosis. Anderzijds krijgen baby’s tot de leeftijd van één jaar al supplementen van vitamine D om de ontwikkeling van het beenderstelsel normaal te laten verlopen. Ouderen krijgen vitamine D als aanvulling om de ontkalking van beenderen tegen te gaan.

Vitamine D krijgt men hoofdzakelijk van de zon op de huid, maar zit ook in vis als zalm, forel, tonijn en makreel, levertraan en sommige algen, mar dit is onvoldoende om de hoeveelheid die het lichaam nodig heeft aan te vullen.

Volgens de artsen is dagelijks een kwartier in volle zon voldoende om de nodige hoeveelheid vitamine D op te doen, maar ouderen hebben bijna een uur nodig om de nodige voeveelheid ‘op te slorpen’. Dat wil niet zeggen dat men nu zoveel mogelijk in de zon moet lopen. Behalve het gevaar voor huidkanker zorgt een teveel aan vitamine D ook voor problemen zoals hipercalcemia met braakneigingen en flauwtes. Een teveel aan vitamine D is een lichte soort van vergiftiging.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Bomen sterven staande

Een titel voor een thriller? Voor een drama? Nee, pure realiteit in het noorden van de pro…