Home Home Calp beschermt laatste stukje ongerepte kust

Calp beschermt laatste stukje ongerepte kust

3 minuten (lectuur)
1,760

Het gemeentebestuur van Calp heeft de vergunningen ingetrokken voor het uitbreiden van La Manzanera, het laatste stukje groen langs de kust op het grondgebied van de gemeente. De nieuwe urbanisaties zouden bovendien de gebouwen van de bekende architect Bofill en de emblematische Muralla Roja insluiten.

La Manzanera is één van de uitzonderlijke kustgebieden van Calp. De urbanisatie werd aangelegd in de jaren ’60 door het architectenbureau van Ricardo Bofill en de gebouwen verschenen vanaf toen op alle postkaarten en in de folders van Calp, dat toen nog Calpe heette.

Maar de streek bevindt zich de laatste jaren in verlatenheid met gebrek aan onderhoud. Ook werden er ondertussen al enkele woonwijken gebouwd dicht bij de baai van La Manzanera en de nog overblijvende groenzones. Vlakbij ligt ook de lang verwaarloosde Club Social La Manzanera, waarvan de concessie enkele jaren geleden door het gemeentebestuur van Calp werd overgenomen om alles te kunnen restaureren. Met eenparigheid van stemmen besloot dat gemeentebestuur de aanvraag in te dienen om de gebouwen Xanadú en Muralla Roja en de Club Social La Manzanera tot cultureel erfgoed te verklaren.

Ondertussen werden alle bouwvergunningen ingetrokken op de domeinen van Manzanera I en Manzanera II. Momenteel gaat het om een tijdelijke beslissing die nog moet bevestigd worden. Ondertussen wordt een studie gemaakt over deze domeinen om te zien hoe men op de beste manier de kust kan vrijwaren van verdere bebouwing.

Als de genoemde gebouwen inderdaad tot cultureel erfgoed worden verklaard, zijn de inwoners verplicht deze gebouwen, behalve natuurlijk de privé-woningen, enkele dagen per week open te stellen voor bezoek. Momenteel hebben de inwoners de toegang afgesloten omdat te veel bezoekers een kijkje kwamen nemen in deze architectonische werken van Bofill.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Home
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Nieuwe haltes en opening nieuw traject voor TRAM

PEDREGUER. De Valenciaanse regering heeft de uitbesteding van diverse projecten voor verbe…