Home Home Denia breidt kasteel uit

Denia breidt kasteel uit

4 minuten (lectuur)
512

DENIA. Het kasteel van Denia is altijd al de grote toeristische trekpleister van de stad geweest. Nu heeft men daar grote werkzaamheden uitgevoerd en afgelopen week werd de zogenaamde Verger Alt, een van de oude landbouwvelden binnen de muren, opgeknapt en voor het publiek open gesteld. Men heeft echter nog meer plannen. Men wil namelijk een tweede toegang aanleggen langs de zeekant. Het kasteel heeft beneden allerlei kleine toegangen die tot nu waren afgesloten, maar één van die toegangen zal nu worden vrij gemaakt en dienst doen als begin van een aangeduide rondwandeling door het uitgestrekte domein binnen de kasteelmuren.

Sinds 2012 werkt men in Denia al aan een aangeduide route die de bezoeker langs de belangrijkste delen van het domein brengt, maar het probleem was de financiering, want het domein is enorm groot en heeft een aantal plaatsen waar men nog moeilijk kan komen en die nog niet werden aangepast aan bezoek.

Daar wil men nu mee beginnen en de opening van de Verger Alt is een eerste fase. Een volgende fase is een connectie tussen het kasteel en een naburige wijk Baix la Mar, de schilderachtige visserswijk, door middel van een tuin. Deze tuin was vroeger de Verger Baix, de laaggelegen landbouwvelden. Om dit te verwezenlijken zal men beginnen met het opknappen van de oude broodoven en de baterie die het kasteel verdedigde naar de zeekant, tussen de toren Llavdador en de toren Galliner, die beide leden tijdens de Successieoorlog en daarna herbouwd werden.

Daarna, in een volgende fase, komt een entree langs de calle Pont, het dichtst tegen Baix la Mar en uitgevend in de toren Galliner, langswaar men via een oude wenteltrap in het eigenlijke kasteel komt. Tenslotte wil men ook de toren Del Mig restaureren en toegankelijk maken.

De gemeentelijke archeoloog, Antonio Gisbert, is opgetogen met die plannen. “Het kasteel van Denia krijgt gemiddeld meer dan honderdvijftig bezoekers per dag en is na dat van Alicante het meest bezochte kasteel van de provincie. Het zijn voor 90% toeristen die op bezoek komen, maar we willen binnen de muren enkele groenzone’s aanleggen, gebruik makend van de bestaande oude landbouwterrassen, die ook voor de inwoners attractief zijn.”

De inwoners van Denia hebben gratis toegang tot het kasteel en maken daar ook gebruik van. “We zien mensen die enkele keren per week hier komen rondwandelen en dat zal nog vermeerderen als die andere toegangen en tuinen aangelegd zijn” meent Gisbert.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Home
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Beloning voor recycleren

VALENCIA. Het systeem ‘Devolución y Recompensa’ (SDR), een systeem dat er op gericht is om…