Inicio Nieuws Gina Lollobrigida en andere sterren in Denia

Gina Lollobrigida en andere sterren in Denia

7 minuto leer
183

De onlangs overleden Italiaanse actrice Gina Lollobrigida heeft, zoals vele andere grote filmsterren, een verleden in Denia. De winnares van vijf onderscheidingen Donatello overleed enkele dagen geleden op 95-jarige leeftijd, maar ze liet toch een spoor na in Denia, waar ze in 1966 de hoofdrol had in een film over Miguel Cervantes, de beroemde schrijver van Don Quijote, die op zijn beurt dan weer verbonden was aan de stad. Hij zette hier namelijk voet aan wal, bevrijd van zijn gevangenname door Algerijnse zeerovers. In Denia herinnert men daaraan door zijn naam te geven aan de palmenlaan bij de haven.

Gina Lollobrigida was op dat moment op het toppunt van haar roem en haar verblijf in Denia was een enorme toeristische trekpleister. La Lollo, zoals ze vaak werd genoemd, speelde de rol van een vermoedelijke minnares van Cervantes. Horst Bucholz en Paco Rabal hadden de andere hoofdrollen.

Cervantes was de laatste film van regisseurVicent Sherman en vertelt de slag bij Lepanto, waar Cervantes werd gewond, zijn gevangenname en tijd in Algerije, zijn bevrijding en zijn aankomst in Denia. De buste van Cervantes, die nu op het plein prijkt, werd enkele maanden daarvoor ingehuldigd. De film ging in Denia in première in Cine Condado in 1969 en lokte uiteraard een massa toeschouwers, waarvan velen zich herkenden als figuranten.

De visserswijk van Denia met zijn typische huisjes maar ook andere locaties zijn al een hele tijd populaire decors voor films en televisieseries. Alles begon in 1958 toen de Amerikaanse producer Samuel Bronston Denia koos voor de opnames van ‘Capitán Jones’. Met een begroting van 200 miljoen peseta’s en vier maanden draaien kende Denia zijn filmdebuut. Dat liet wel diepe sporen na, niet alleen bij de vele inwoners die hier als figurant optraden – gekleed als mariniers, piraten of soldaten – maar ook bij de toeschouwers, die verrast werden met drie fregatten uit de zeventiende eeuw. Bekende namen waren in die tijd in Denia: de regisseur John Farrow, die hier was met zijn vrouw Maureen O’Sullivan – beter bekend als Jane uit de Tarzan-film met Johnny Weissmüller – en Mia Farrow, een van zijn dochters die ook een bekende actrice zou worden en in 1958 in Denia feestkoningin was.  

In Denia verbleven voor opnames ook Robert Stack, Jean-Pierre Aumont, Marisa Pavan en niemand minder dan de beroemde Bette Davis.

Inwoners van Denia zouden later nog als figuranten massaal deelnemen aan de film ‘Krakatoa’, het verhaal van het schip Batavia Queen, dat zich in Indonesië verrast zag door een uitbarsting van de vulkaan Krakatoa. Een van de kano´s die in de film werd gebruikt, is nu te zien in het kasteel van Denia.

Aan de kade, dicht bij de oude magazijnen van Los Tinglados, werden historische scènes in beeld gebracht, zoals de moord op de hertog van Buckingham (1628), de eerste vlaggengroet aan de vlag van de Verenigde Staten (1776) en de uitbarsting van de vulkaan Krakatoa (1883). De haven van Denia werd de haven van Portsmouth (El capitán Jones), Dover en Calais (De Drie Musketiers), en Caribe (de Zoon van Captain Blood), Singapur (Al este de Java), Algiers (Cervantes), de Bermuda Driehoek (Encuentros en el abismo) en … zijn eigen haven (Sueño de mar).

Sean Flynn, de zoon van Errol Flynn, was de zoon van kapitein Blood in de film die bijna helemaal in Denia werd opgenomen.

De straatjes en huizen van de visserswijk waren gemakkelijk om te toveren tot stadswijken uit de zestiende en zeventiende eeuw en op die manier werden ze bezocht door nog meer bekende filmsterren, zoals in Milady (Faye Dunaway) en Rochefort (Christopher Lee). Ook Raquel Welch wandelde hier in het gezelschap van Michael York, Oliver Reed, Richard Chamberlain en Simon Ward. Op de Placeta de Sant Antoni werden in september 2010 opnames gemaakt voor ‘The Cold Light of Day’. Het gemeentehuis kwam in beeld in de twee Spaanse films die hier werden gedraaid: ‘El canto de la cigarra’ (1980) en ‘Amanece como puedas’ (1987). En natuurlijk hebben de meeste regisseurs ook gebruik gemaakt van het kasteel, zowel de buitenkant als het interieur. Een wandeling door de visserswijk doen we dus in de voetsporen van vele Hollywoodsterren.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Macro-urbanisatie Lliber voor Europees Parlement

De nieuwe urbanisatie op het grondgebied van Lliber waar het laatste jaar heel veel om te …