Inicio Nieuws Internationale actie tegen voorziene macro-urbanisatie in Lliber

Internationale actie tegen voorziene macro-urbanisatie in Lliber

4 minuto leer
702

Meer dan honderd wetenschappelijke experts uit heel Spanje, maar ook enkele uit andere Europese landen en Amerika hebben een manifest ondertekend tegen het macroproject voor de aanleg van een grote urbanisatie op het grondgebied van Lliber,op de heuvels waar vroeger de Engelse school stond en waar ooit begonnen was, met de bouw van twee luxe-villa’s, ondertussen tot ruïne vervallen.

Hier zouden volgens de projectontwikkelaar VAPF, die ook de macro-urbanisatie Cumbre del Sol op het grondgebied van Benitatxell uit de grond stampte, 488 chalets worden gebouwd met hun respectievelijke zwembaden. Een uitbreiding van een dorp van momenteel nog geen duizend inwoners.

Om dit te kunnen tegengaan werd het platform «No al PAI Medina de Llíber» in het leven geroepen, met vertegenwoordigers niet alleen uit Lliber maar ook uit de omliggende dorpen in de vallei van de Pop. Aan het hoofd staat de professor aan de universiteit van Madrid en inwoner van Jalón, Paco Femenia.

Het platform heeft niet minder dan zestien argumenten tegen het project en heeft de steun van professoren en experts in geografie, ecologie, biologie, economie, toerisme, sociologie, antropologie en politieke wetenshappen, die allemaal de definitieve stopzetting van het project eisen.

Onder de mensen die het manifest ondertekenden zijn er talloze docenten van universiteiten, ook uit Duitsland, Engeland, Argentibnië, Portugal en de Verenigde Staten. Nog nooit eerder was de Internationale tegenkanting tegen de bouw van een urbanisatie zo groot.

De plannen voor de urbanisatie bestonden al in 2001, maar ook toen was de tegenkanting zo groot dat er werd van afgezien. Experts wijzen er op dat de bouw van grote urbanisaties in Spanje volledig indruist tegen de maatregelen die dienen genomen te worden tegen de klimaatwijziging en de dreiging van de woestijnvorming langs de Costa Blanca.

Deze heuvels zijn een unieke gelegenheid om weer bomen te planten, die moeten zorgen voor het behoud van een natuurlijke omgeving en de erosie bij stormen moeten tegengaan. De experts wijzen op de vele catastrofale gevolgen en overstromingen die de bouwwoede ondertussen heeft veroorzaakt in dit deel van Spanje. Maar er zijn onder de zestien bezwaren nog veel meer redenen om de urbanisatie niet te laten bouwen, waaronder ook een esthetische, want men wijst op het landschappelijke impact van andefe urbanisaties. Onder andere in de vallei van de Pop zelf, waar de bouw van een urbanisatie langs de f flank van de berg waar ook de grot ligt, een ‘afschuwelijke beeld’ achterlaat in het landschap.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Twee stranden aan de Costa Blanca tussen de 25 beste van Spanje

Volgens “Todo Alicante” heeft het prestigieuze tijdschrift National Geographic twee strand…