Home Nieuws Marina Alta kende ‘oude normaliteit’

Marina Alta kende ‘oude normaliteit’

4 minuten (lectuur)
62

DENIA. Terwijl de hotels in augustus alle mogelijke moeite deden om toch maar klanten te krijgen, floreerde meer dan ooit de verhuur van chalets, villa’s en bungalows in het gewest Marina Alta, in het noorden van de provincie Alicante en het noordelijk deel van de Marina Baixa, zoals in Altea.

Het was nodig om eerst de moeilijkheden rond de reserveringen op te lossen. De verhuurbureaus betaalden de som van die reserveringen terug op grond van overmacht, namelijk het opduiken van het virus, maar vele eigenaars, die via die bureaus hun huis verhuurden, waren daar niet mee akkoord omdat het zonder hun toestemming gebeurde.

Eenmaal de akkoorden bereikt kunnen zowel de verhuurbureaus als de eigenaars van de vakantiewoningen in het noorden van de provincie weer glunderen.

In Jávea, Benitatxell, Calp en Teulada-Moraira was de verhuur van de woningen bijna net zo goed als afgelopen jaren. De reden is dat vele vakantiegangers liever in afzondering hun vakantie doorbrengen, met eigen tuin en zwembad, en de drukte vermijden.

Mariano Espinosa,  voorzitter van de vereniging van verhuurbureaus in de provincie Alicante, wijst op de stijgende tendens die men in augustus kende. “In juli was de bezetting van vakantiewoningen tussen de 25 en 30 procent, begin augustus liep dit naar de 40%, maar de tweede helft van augustus heeft men een bezetting van meer dan 80%, een normale bezetting voor die periode van het jaar.”

Alleen voor de tweede helft van de maand noteerde men weer afzeggingen, omdat het virus in Spanje weer de kop op stak en in vele landen de mensen die terug kwamen uit Spanje in quarantaine dienden te gaan. Maar toch was de bezetting nog tussen de 50 en 60 procent.

Volgens Espinosa is een deel van het succes te wijten aan de angst voor besmetting in de Balearen, in de tweede plaats aan het vermijden van massavoertuigen als autobus en vliegtuig, waardoor er meer toeristen met eigen wagen kwamen. Espinoza verklaart dat er in de provincie Alicante 32 verhuurbureaus zijn met in totaal 1400 woningen die plaats bieden aan 5000 personen. Hij schat er minstens evenveel woningen door de eigenaars zelf worden verhuurd via sociale netten.

De vakantiewoningen in de rest van de provincie kenden minder succes dan die in het noorden. Torrevieja, Guardamar en Orihuela Costa bijvoorbeeld zagen nog geen 20% van hun woningen verhuurd.

Bron: Weekblad Hallo, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Sneller ingrijpen tegen krakers

ALICANTE. De Guardia Civil heeft erop gewezen dat het illegaal bezetten van woningen in de…