Home Cultuuragenda Monumenten in de provincie Alicante Monumenten in de provincie Alicante

Monumenten in de provincie Alicante

5 minuten (lectuur)
988

VIW Costa Blanca begint vandaag met een nieuwe serie artikelen, waarbij steeds een architectonisch of natuurmonument uit de provincie Alicante onder de loep wordt genomen. De bestanden zijn in PDF en allemaal op formaat A-4, zodat u ze kunt downloaden en een map aanleggen om ze te verzamelen. Wellicht vindt u bepaalde monumenten het bezoeken waard.

Het heiligdom van Santa María Magdalena, gelegen op deheuvel van La Mola, langs de oever van de rivier Vinalopó, is een merkwaardige kerk. Ze werd gebouwd naar een project van de ingenieur José Sala Sala uit Novelda en is geïnspireerd op de Jugendstil van de bekende Catalaanse architect Antoni Gaudí. Het werk werd uitgevoerd onder leiding van de architecten uit Novelda Ceferí Escolano en Antoni Amorós.

Het is een van de bijzonderste monumenten uit de Valenciaanse jugendstill, die hier het ‘modernismo’ wordt genoemd.
De kerk kunnen we een mini-uitvoering van de Sagrada Familia noemen. Ze heeft de vorm van een kruik en is daarmee een symbool van de stolp, een vorm die uniek is in de wereld.

De bouw werd begonnen in 1918 en verliep in drie fasen, zodat ze slechts in 1946 werd afgewerkt. Het geld voor de bouw kwam van verschillende kanten, zoals de organisatie van lyrische concerten en zarzuelas, de populaire Spaanse operettes.

Aan de voorgevel vallen de twee laterale torens op, ieder 25 meter hoog en bekroond met een kruis, dat ook op de koepel staat en op de hoogste bogen van de gevel. De decoratieve elementen zijn in middeleeuwse stijl, barok of uit de natuur gegrepen. De gebruikte materialen waren keien uit de rivier Vinalopó, gepolychromeerde tegels, rode baksteen, totsstenen, etc… die te zien zijn langs de buitenkant van het gebouw.

Het interieur wordt gevormd door een rechthoekige beuk met twee zijruimten. Achterin bevindt zich de kapel van Santa María Magdalena, patroonheilige van Novelda en achter het altaar ziet men een mooi schilderij van Gastón Castelló. Ondertussen wordt met regelmaat gewerkt aan een orgel uit marmer, een werk van de organist en artiest Iván Larrea, dat eveneens uniek in de wereld zal zijn.

De kerk van Santa María Mafdalena wordt door vele inwoners van Novelda gekozen om te trouwen of kinderen te laten dopen. Het is voor de stad een historische plek, waar ook het kasteel staat met de – ook al unieke – driehoekige toren en met een schitterend uitzicht op de vallei van de Vinalopó.

Hier worden ook de druiven gekozen die het beeld van de patroonheilige zullen vergezellen tijdens de processie op 22 juli.

Vele jaren lang woonde in het huis naast de kerk de zusters van de Dominicanen, maar in 2019 verhuisden ze naar een klooster elders in Spanje. Het gebouw is nu een herberg en thematisch centrum.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Monumenten in de provincie Alicante
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Nederlands Vlaamse Vereniging Calpe bereikt de kaap van 500 leden !

Op de Happy Friday van 15 juli werd het 500e lid van de NVVC ingehuldigd. Geert van Imscho…