Home Nieuws Reserveer nu uw plek op het strand

Reserveer nu uw plek op het strand

5 minuten (lectuur)
1,787

ALICANTE. Nu de totale versoepeling van bewegingsvrijheid aan de deur klopt, zijn de gemeentebesturen van de kustplaatsen in de provincie Alicante druk in de weer om een mogelijkheid te vinden die de toeristen moet toelaten om op de meest veilige manier vanaf 1 juli gebruik te maken van de stranden. Vanaf 1 juli zou men in Spanje beginnen met wat men hier noemt de ‘nieuwe leefwijze’. Daarom hebben de gemeenten Benidorm, Jávea, Benissa en Villajoyosa contact genomen met het informaticabedrijf ‘Informática del Este’ (Iest) voor het ontwerpen van een programma dat men gratis op de mobiele telefoon kan afladen en waarop alle informatie van de gekozen stranden te vinden is.

Want de totale vrijheid die vanaf 1 juli van kracht is, is helemaal niet totaal. Daarom moet men reserveren voor een plek op het strand. De ligging, het maximum aantal toegelaten personen, de toegestane tijd… alles wordt door de betrokken gemeente aangeduid. Daarnaast voorziet men ook een controle op de temperatuur van de personen die zich naar het strand begeven.

“Diverse gemeenten hebben ons reeds gecontacteerd en informatie gevraagd. Het systeem dat we toepassen is heel eenvoudig. Men tikt een strand in en men krijgt informatie over de verdeling in percelen en de uren dat die percelen vrij zijn. Maar alles hangt af van de organisatie van iedere gemeente”, verklaart Blanca Palop, marketing manager van Iest. Op die manier kunnen de toeristen gebruik maken van de stranden zonder gevaar te lopen om besmet te worden door het coronavirus.

De toepassing ‘WinPlus Playas’ is een oplossing die de toegang tot de stranden organiseert en waar men op een bepaald strand zijn plek kan reserveren via de mobiele telefoon, met opgave van het gewenste uur en de tijd van verblijf. De toepassing controleert automatisch de toegestane maximum bezetting en de uren van komst en vertrek op het strand. De temperatuur van de strandbezoekers wordt gemeten zonder contact via draagbare thermometers, die functioneren met infrarood.

Om de sanitaire veiligheid te waarborgen moeten de gemeenten een aantal voorzorgen nemen en de stranden indelen in percelen en sectoren, samen met het maximum aantal personen per sector en perceel. De percelen moeten goed gescheiden worden om een veilige afstand tussen de badgasten te verzekeren. Iest wijst er op dat iedere gemeente bij de stranden een centrum moet openen waar men twijfels kan wegnemen maar ook kan ingrijpen bij eventuele overtredingen.

De president van de Generalitat Valenciana, Ximo Puig, wil op zijn beurt een betere controle over de totaliteit van de stranden in de regio Valencia, waaronder een digitaal actueel overzicht van de bezetting op ieder strand. Hij wil medeverantwoordelijkheid en die niet alleen maar overlaten aan de willekeur van de gemeentebesturen. Van zijn kant heeft het Territoriaal College van Architecten van Alicante een ‘alaplayapp’ ontworpen die gericht is naar reserveringen om van een bepaald strand gebruik te maken.

Eén zaak is nog niet duidelijk, namelijk of deze indelingen per plek of tijd legaal kunnen vastgesteld worden. Indien dit niet het geval is, kan de politie ook niet ingrijpen.

Het ziet er in ieder geval naar uit dat de stranden van de Costa Blanca, zoals op bijgaande foto’s te zien is, een heel ander beeld zullen tonen dan dat van de voorbije jaren en decennia.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Nederlands Vlaamse Vereniging Calpe bereikt de kaap van 500 leden !

Op de Happy Friday van 15 juli werd het 500e lid van de NVVC ingehuldigd. Geert van Imscho…