Home Home Vlaming in de kijker: Annick Huysmans

Vlaming in de kijker: Annick Huysmans

4 minuten (lectuur)
1,117

Vrijwilligers… het is een uitstervend ras, maar ze bestaan nog. De Vlaamse Annick Huysmans is een schoolvoorbeeld. Annick is 61 jaar en afkomstig uit Brasschaat (Antwerpen). Ze is een gepensioneerde leerkracht o.a. milieuleer en pendelt tussen Brasschaat en Jalon waar ze het grootste deel van het jaar verblijft.

Annick is de oprichter van de groep ‘Pickers’, een groep die zich op vrijwillige basis bezig houdt met het opruimen van zwerfvuil. Ze gaat hier veel wandelen en fietsen en ergert zich enorm aan al het vuil op het land en langs de wegen. Daarom heeft ze in november via facebook een oproep gelanceerd om mensen te vinden die haar een handje willen helpen. Voorlopig zijn ze al met 8 vaste mensen: 5 Engelse, 1 Nederlandse en 2 Belgen (6 vrouwen en 2 mannen). Helaas is het haar nog niet gelukt om een Spanjaard te vinden want blijkbaar is het moeilijk om hen te bereiken.

Ze hebben tot nu toe 370 zakken van 90 liter opgehaald op 5,5 maand. Tot half mei en vanaf half september organiseren ze elke 3 weken een ophaling.  Los daarvan wordt er ook individueel geruimd. Na de collectieve ophaling wordt er genoten van een drankje en een hapje. Het mooie is dat er al mooie vriendschappen uit voortgekomen zijn… het nuttige aan het aangename paren noemen ze dat.

Bij het opruimen van het zwerfvuil wordt er werkelijk van alles gevonden: vooral veel plastiek,  blikjes, papieren zakdoekjes, maskers, wikkels van energierepen, auto-onderdelen, bouwafval……. je kan het niet gek genoeg bedenken of we komen het tegen. We krijgen veel positieve reacties van autobestuurders, fietsers,…ook op facebook. Dit is natuurlijk leuk maar helaas vinden we niet meer mensen die ons willen helpen. Hierbij doen we een oproep naar mensen die zich geroepen voelen om ons nu en dan te helpen. Ze kunnen contact met mij opnemen via facebook. Onze facebookgroep is: https://www.facebook.com/The-litter-pickers-zwerfvuilruimers-picadores-de-basura-of-Jalon-103713614886553/ Ook mensen die dergelijk initiatief in hun eigen buurt willen oprichten mogen mij altijd een berichtje sturen.

De gemeentes van Jalon en Alcallali hebben ons vuilzakken en grijpers bezorgd maar helaas is er niet echt veel interesse. We moeten zelf alle vuilzakken met onze auto’s naar de vuilniscontainers brengen. Onze fluohesjes kregen we van onze sponsor Jacaranda Immo uit Jalón. Ons doel is om mensen bewust te maken hun vuil in de vuilbakken te werpen, te sorteren, aandacht hebben voor de natuur,  dieren… maar er is nog veeeeeeel werk …

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Home
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

70 jaar Moros y Cristianos in Villajoyosa

Voor het tweede opeenvolgende jaar zullen de feesten van ‘Moros y Cristianos’, één van de …