Inicio Nieuws Waarom is (was) 9 oktober een feestdag?

Waarom is (was) 9 oktober een feestdag?

2 minuto leer
273

Op 9 oktober viert de Comunidad Valenciana, dus de provincies Castellón, Valencia en Alicante, de nationale feestdag van haar autonome regio. Het is de dag waarop koning Jaime I in 1238 officieel zijn intrede deed in Valencia en de stad bevrijdde van de Moorse bezetters.

Sinds 1365 voert de Valenciaanse Senyera, de officiële vlag van de Comunidad en vroeger van het koninkrijk Valencia elke 9 oktober de festiviteiten aan. De Senyera wordt niet zomaar door de deur naar buiten gedragen, maar wordt neergelaten vanaf het hoofdbalkon van het stadhuis en in een burgerlijke processie naar de Parterre gebracht, waar een bloemenhulde wordt neergelegd voor het standbeeld van koning Jaime I. Na de plechtigheden en wanneer het Valenciaanse volkslied gezongen is, wordt de vlag naar het historisch museum gedragen.

9 oktober is momenteel een feestdag in de hele regio Valencia, hoewel de traditie vooral in de stad zelf intens beleefd wordt. Ook andere instellingen en groepen organiseren evenementen, zoals sommige feestcomités van de Fallas.

De nadruk van de feestelijkheden ligt op de Valenciaanse cultuur, met muziek en volksdansen en het feest wordt gevierd in iedere stad en dorp, ook in de provincie Alicante, waar vele dorpen en steden wel een monument, standbeeld of buste van koning Jaime I hebben staan. Het betreft een officiële feestdag, dus officiële instellingen en banken zijn gesloten. Winkels en supermarkten zijn misschien enkele uren open. Informeer tijdig.

Afbeelding door bearfotos op Freepik

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Villajoyosa, de beste “geheime” bestemming van Europa

Een ranking van de beste ‘geheime’ bestemmingen in Europa in 2024, uitgewerkt door Europea…