Home Home Wist je dat er ook ‘vulkanen’ zijn in de Valenciaanse Gemeenschap?

Wist je dat er ook ‘vulkanen’ zijn in de Valenciaanse Gemeenschap?

5 minuten (lectuur)
99

Het Valenciaanse grondgebied heeft twee van de vier gebieden met vulkanische activiteit in Spanje, maar gelukkig slapen ze.

We hebben allemaal de spectaculaire beelden gezien die de vulkaanuitbarsting van La Palma en de verwoestende gevolgen ervan ons hebben nagelaten. En velen vragen zich af of er vulkanen zijn in de Valenciaanse Gemeenschap. Het antwoord is ja: er zijn vulkanen in de Gemeenschap. In feite heeft ons grondgebied twee van de vier gebieden met vulkanische activiteit in Spanje, maar ze slapen.

Waar zijn de vulkanen van de Valenciaanse Gemeenschap?

De meest spectaculaire die we op het Valenciaanse grondgebied hebben, is misschien wel de Cofrentes-vulkaan, gelegen op de Cerro de Agrás, 500 meter hoog. Deze vulkaan werd halverwege de jaren zeventig onderzocht vanwege de aanstaande bouw van de kerncentrale van Cofrentes. De studies concludeerden dat de krater ongeveer 2 miljoen jaar geleden voor het laatst actief was. In de diepten is er echter nog steeds een bepaalde activiteit, waarvan sommige nabijgelegen kuuroorden profiteren door hun warmwaterbronnen.

Wat is een slapende vulkaan?

Om een ​​vulkaan als actief te beschouwen, moet hij volgens geologen in de afgelopen 10.000 jaar een uitbarsting hebben gehad. Slapende of inactieve vulkanen zijn vulkanen die bepaalde tekenen van activiteit behouden, zoals de aanwezigheid van warmwaterbronnen, en die sporadisch actief zijn geworden. Deze categorie omvat meestal fumarolen en vulkanen met lange perioden van inactiviteit tussen de ene uitbarsting en de andere. Een vulkaan wordt als slapend beschouwd als deze al eeuwenlang geen uitbarsting heeft gehad. Uitgestorven vulkanen zijn die waarvan de laatste uitbarsting meer dan 25.000 jaar geleden werd geregistreerd. De mogelijkheid dat ze wakker worden en een uitbarsting veroorzaken die sterker is dan die van een actieve vulkaan en grote rampen veroorzaakt, is echter niet uitgesloten. Ze worden ook uitgestorven genoemd omdat ze uit hun bron van magma werden verwijderd en geleidelijk aan hun activiteit verloren. Valenciaanse vulkanen slapen al veel langer, zonder actief te worden, hoewel ze bestaan.

Valenciaanse vulkanen

Een andere van de vulkanen op ons grondgebied, en in feite de jongste, bevindt zich op de Columbretes-eilanden (Castellón). Van deze eilanden is bekend dat ze van vulkanische oorsprong zijn. Verschillende studies suggereren dat dit gebied slechts 300.000 jaar geleden vulkanische activiteit had. Met name op een van de eilanden die deel uitmaken van deze kleine archipel voor de kust van Castellón, in de zogenaamde Illa Grossa.

Bovendien vertoont de Valenciaanse Gemeenschap overblijfselen van vulkanisch gesteente in gebieden in de buurt van de stad Picassent, hoewel de vulkaan deze keer niet waarneembaar is, we zijn vorm niet zien, maar deze stenen vertellen ons dat hij vele eeuwen geleden moet hebben bestaan ​​in de gebied een soort vulkaan. De datering van de vulkanische rotsen in het gebied stelt dat de vulkanische activiteit ongeveer 8 miljoen jaar geleden plaatsvond, hoewel er nog steeds geen mensen waren die het magma konden zien opstijgen uit de schoorsteen en exploderen door de krater.

Bron: Informacion.es

Opmerking: in de reacties van de lezers staat er dat Cap Negret en Fontcalent ook gebieden zijn waar vulkanische activiteit heeft plaats gevonden.

Foto van freepic.diller – www.freepik.es

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Home
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Halloween in het spookhotel van Aigües

Halloween wordt steeds intenser gevierd in deze streken. In de provincie Alicante zijn er …