Home Experten Fiscaal Wat brengt het najaar?

Wat brengt het najaar?

8 minuten (lectuur)
196

Maandagavond 14 juli was Nico Inberg (van IEX.nl) te gast bij beleggerstrainer Peter Siks om zijn visie te geven op de tweede helft van beleggingsjaar 2020. In ruim een uur werd de stand van de markt besproken, wat de kansrijke sectoren zijn volgens Nico en welke individuele aandelen mogelijk interessant zijn.

U kunt het gehele webinar hier terugkijken.

De visie van de kijker

In het webinar werd de kijkers gevraagd wat hun inschatting was van de eindstand van de AEX-index op 31 december van dit jaar. Lastige vraag, want er zijn op dit moment ontzettend veel onzekerheden die de eindstand kunnen beïnvloeden. Desalniettemin geeft het antwoord wel een beeld van de huidige stemming onder beleggers.

In lijn met de verwachting gaan de meeste beleggers uit van een eindstand van de AEX-index tussen de 550 en 600 punten. Begrijpelijk met een slotstand op maandag van 578 punten. Opvallend was toch wel dat 14% van de kijkers een slotstand onder de 500 punten voorspelde waarbij maar 3% van de bulls een eindstand van boven de 650 als de juiste zag. U zou ook kunnen zeggen: een fat tail aan de onderkant en dat is, gezien de onzekerheden die er spelen, goed te begrijpen. Van de risico’s die hogere koersen in de weg staan in de tweede helft van dit jaar werd door 47% van de beleggers het oplaaien van Corona – en alle gevolgen van dien voor de economie – als belangrijkste gezien.

De thema’s

Volgens Nico zijn er drie thema’s die een steeds prominentere rol zullen gaan spelen de komende jaren: klimaat, digitalisering en health care. Hiermee zei hij niets nieuws, maar een belangrijk punt was wel dat in zijn optiek nog onvoldoende is ingeprijsd dat veel ‘traditionele’ bedrijven al veel meer technologiebedrijven zijn dan dat we ons realiseren. Zijn boodschap was om daarom verder te kijken dan de traditionele Tech-bedrijven als ASML, ASMI en BESI. Verder zag Nico door de coronacrisis een versnelling van de al ingezette trend in digitalisering.

Prosus favoriet

Op de vraag welke van de bedrijven het meeste potentie tot koersstijging had, werd vanuit de vijf getoonde aandelen – Flow Traders, Ahold Delhaize, Prosus, PostNL en CM.COM – Prosus als het meest kansrijk gezien. Niet verwonderlijk: dit bedrijf verdient zijn geld aan de steeds verdergaande digitalisering (en hun grote belang in Tencent uiteraard).

Rente blijft laag

Volgens Nico zal de rente nog lang laag blijven. Wel ziet hij dat de inflatie mogelijk zal aantrekken. Dat is immers een manier om de schulden die nu gemaakt worden minder zwaar te laten wegen. (Dat daarvoor echter weinig signalen zijn kunt u lezen in dit artikel over inflatie.)

Daarbij is die lage rente niet positief voor banken, maar Nico zag als voornaamste reden voor de slechte performance van de banken het feit dat ze te maken gaan krijgen met leningen aan bedrijven die afgeschreven moeten worden. Want de pijn van de bedrijven die door corona geraakt zijn (en gaan worden), staat op de balans bij de banken. Pas als duidelijk wordt hoe groot die pijn is (en enigszins meevalt) komt er weer meer opwaarts potentieel voor de bankensector. Het is op dit moment niet voor niets een van de slechtst presterende sectoren in Europa in 2020.

Toch ruimte voor stijging

Nico Inberg ziet ondanks de opgelopen indices wel ruimte voor een breder gedragen herstel. Op dit moment is het vooral Technologie dat de beurzen op de huidige niveaus heeft gezet. Als de koersen van een aantal achtergebleven fondsen nog wat aantrekken, zullen die zorgen voor hogere indexstanden. Uiteraard hangt dit wel af van de ontwikkelingen op het wereldtoneel waarbij het grootste risico Covid-19 is. Een tweede, grootschalige lockdown zou serieus roet in het eten kunnen gooien.

Vakantie

Voor de meeste beleggers begint de vakantieperiode ongeveer nu. De omzetten op de beurs lopen al wat terug. Gelukkig is de portefeuille vanaf ‘de camping’ ook prima te managen. Dit kan gewoon met de laptop of de app. En er is ook al iets om naar uit te kijken als u terug bent.

Op 24 augustus zal de hoofdstrateeg van Saxo Bank – Steen Jakobsen – aanschuiven om zijn visie te geven op de wereld. Steen is een graag geziene gast op Bloomberg, CNBC en andere financiële nieuwszenders, juist omdat hij vaak een ander perspectief weet te vinden voor de dingen die om ons heen gebeuren.

Dus als u behoefte heeft aan een dwarse kijk op de financiële markten, is het webinar van 24 augustus een uitgelezen mogelijkheid. Let wel, dit webinar is in het Engels. U kunt zich hier alvast inschrijven

Voor nu wens ik u een mooie zomer!

Beleggen kent risico’s. Uw inleg kan minder waard worden.

Geschreven door Peter Siks, BinckBank

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Fiscaal
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Wereldwijd beleggen in small cap bedrijven

Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd Vele rechtszaken die allemaal op niets z…