Home Experten Medisch Welk mondmasker beschermt u het best?

Welk mondmasker beschermt u het best?

5 minuten (lectuur)
884

ALICANTE. Men zag het wel aankomen. In navolging van al vele Spaanse deelstaten is het dragen van een mondmasker ook in de Comunidad Valenciana, dus ook in de provincia Alicante, verplicht geworden sinds afgelopen zondag. De enige uitzonderingen zijn (alsnog) stranden, openbare zwembaden en natuurgebieden.

Volgens experts zou dit wel eens een jaar kunnen duren. De heropleving van het coronavirus op vele plaatsen en nu ook in de provincie Alicante, laat geen ander beschermingsmiddel toe, want premier Sánchez heeft al te verstaan gegeven dat een tweede lockdowm voor de Spaanse economie onherstelbare gevolgen zou hebben. Die vooruitzichten worden door de meeste virologen bevestigd en de Volvo Ocean Race, die vertrekt in Alicante, stelde dit vertrek niet uit tot volgend jaar, maar tot 2022. Een teken aan de wand.

Welke mondmaskers beschermen u best? Daarover heeft de Organisatie voor Gebruikers en Consumenten (OCU) een grondig onderzoek gedaan in de grootste supermarkten, want meer dan waarschijnlijk zal dit mondmasker weldra mee deel uitmaken van elke outfit. Nu men in bijna iedere supermarkt mondmaskers kan kopen, is de keuze uitgebreid en moet men met diverse factoren rekening houden.

Mercadota verkoopt het mondmasker van het merk Deliplus, dat volgens het onderzoek het beste is om eenmalig te gebruiken. Consum bezet de eerste plaats op het gebied van mondmaskers van het merk Belpla, die vaker gebruikt kunnen worden. In het eerste geval is de filter voor 99% effectief in combinatie met een goede transpiratie. De maskers van Consum zijn nog voor 86% effectief na vijf wasbeurten op 60 graden.

OCU analyseerde diverse modellen die te koop zijn in de belangrijkste supermarktketens in de provincie Alicante. In totaal testte men acht modellen voor eenmalig gebruik en drie voor hergebruik. Bijna alle modellen voor eenmalig gebruik zijn vrij efficiënt (boven 95%), redelijk comfortabel en hebben bijna allemaal dezelfde prijs, namelijk 60 cent per stuk.

Mercadona biedt de veiligste maskers aan met het certificaat volgens de normen UNE 0064, maar het nadeel is dat de elastiekjes vrij gemakkelijk los schieten.

Uitstekend zijn ook de maskers van het type Mask4U, een medisch masker met drie lagen dat men bij Día verkoopt. Het is een masker dat de chirurgen dragen met het certificaat EN14683. Een pak van tien maskers kost 6 euro. Jiangsu Excellence, de niet herbruikbare maskers van Lidl zijn eveneens chirurgische maskers en ze kosten 5,99 euro voor een pak van tien.

OCU dringt er ondertussen bij de autoriteiten wel op aan om families die in financiële moeilijkheden verkeren gratis maskers te bezorgen via de campagne #mascarillasparatodos. Vooral als het dragen van mondmaskers verplicht wordt, meent OCU dat het een plicht is van de autoriteiten om die maskers aan die families gratis uit te delen. Het gemeentebestuur van Benidorm is ondertussen begonnen met het gratis uitdelen van maskers aan personen tussen 18 en 65 jaar, nadat eerder de 65-plussers al bedeeld werden. Burgemeester Toni Pérez verklaarde dat men met die actie zal verder gaan tot een vaccin tegen coronavirus beschikbaar is.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Medisch
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Geldigheidsduur vaccinatiecertificaat en booster in België

Omwille van talrijke vragen over de huidige geldigheidsduur van het vaccinatiecertificaat …