Inicio Experten Medisch Verschillen tussen de gezondheidszorg in België en Spanje!

Verschillen tussen de gezondheidszorg in België en Spanje!

4 minuto leer
1,879

Begint u in Spanje aan een nieuw hoofdstuk in uw leven? Fijn! De zon schijnt hier het hele jaar door, het is een geweldig land om in te leven! Een goede raad: informeer u op voorhand voldoende over alle verschillen op vlak van gezondheid tussen  Spanje  en Belgïe en het wordt een boeiende tijd!

Zoals u waarschijnlijk al weet, is het zorgstelsel in België en Spanje totaal verschillend.  

In Belgïe draagt het sociale zekerheidsstelsel het grootste deel van de medische kosten van ziekenhuizen en artsen. U  draagt onmiddellijk bij als loontrekkende, zelfstandige, gepensioneerde en u hebt recht op medische gezondheidszorg.

U bezoekt de arts of kliniek die u zelf verkiest en betaalt jaarlijks een kleine bijdrage aan de door u gekozen mutualiteit om die administratie voor u te regelen. De staat betaalt in dat geval een groot deel van de kosten voor dokters, klinieken enz.  De staat betaalt meestal niet de hele factuur, ook niet bij ziekenhuisopnames. Om te vermijden dat dit verschil te hoog zou oplopen, sluit men in Belgïe meestal een hospitalisatieverzekering af.  

In Spanje zijn er echter 2 totaal gescheiden systemen: enerzijds is er de Spaanse Sociale gezondheidssector (Seguridad Social) , waar u afhankelijk van uw administratieve situatie wel of niet recht op hebt. Daarnaast is er een netwerk van dokters en klinieken  die 100% privé zijn.

Hoewel de sociale gezondheidszorg een waaier aan garanties biedt, kunnen er problemen zijn: lange wachttijden voor onderzoeken en ingrepen, tekort aan kamers, enkel Spaanse dienstverlening,… Daarom kiest een groot deel van de buitenlanders of Spanjaarden die het financieel kunnen, voor een privé-ziektekostenverzekering om gebruik te kunnen maken van de diensten van de privé-ziekenhuizen en dokters.

In Spanje betalen privé-verzekeringen de facturen van de eerste tot de laatste Euro van de privé-klinieken en specialisten zonder tussenkomst van de Sociale Zekerheid. Vandaar dat de verzekeringspremies in Spanje van een andere orde zijn dan in België.

Let wel op!

Niet iedereen kan een privé-ziektekostenpolis afsluiten omwille van leeftijd of medische historiek. Informeer u tijdig bij een specialist om onaangename verrassingen op dit vlak te vermijden!

Hebt u reeds een polis afgesloten, maar bent u niet tevreden over de maatschappij, agent of het type polis, weet dan dat zolang u gezond bent, zonder meer kan verwisselen.

Bent u niet tevreden op dit ogenblik van wat u hebt, dan is dit het juiste moment om u over eventuele veranderingen te informeren. De meeste polissen vervallen immers op het einde van het jaar en er is doorgaans een opzegtermijn van 1 maand.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Medisch
Comentarios cerrados

Mira además

Wat te doen in het geval van schade gedekt door de huispolis?

We proberen allemaal een schadegeval te voorkomen, en dan gebeurt het toch … De te n…