Home Experten Verzekeringen Onderverzekering en schade

Onderverzekering en schade

6 minuten (lectuur)
1,180

© Sandra Van Kerckhove

Vandaag hebben we het over een frequent voorkomend probleem bij opstal- en inboedel verzekeringen. We betalen allemaal niet graag teveel voor onze verzekeringen. Maar besef wel dat u enkel krijgt, waarvoor u betaald hebt.

Stel, u hebt 20 000 euro als kapitaal voor de inboedel in uw polis staan en na het berekenen van de schade komt u aan 30 000 euro. Dan zal de verzekering nooit volledig betalen wat u claimt. Daarenboven krijgt u waarschijnlijk niet eens de 20 000 euro die in de polis staat. En dit omdat u onderverzekerd bent.

Onderverzekering wil zeggen dat het bedrag waarvoor uw eigendom of inhoud verzekerd is, láger is dan de waarde in de realiteit. Onderverzekering van de huisverzekering of inboedelverzekering is een enorm probleem. Dit omdat u het gevaar loopt dat uw verzekeraar u slechts uitbetaald op een pro rata basis. Dat betekent dat ook bij een gedeeltelijke schade de vergoeding veel lager zal zijn dan wat uw bezittingen werkelijk waard zijn.

Het probleem is dat, als iemand onderverzekerd is, niemand wint. De verzekerde niet omdat hij te weinig geld uitbetaald krijgt om de eden van wat voorheen werd beschreven. Maar ook de verzekeringsmaatschappij niet. Ten eerste omdat ze niet de correcte premie ontvangt om het risico te dekken en ten tweede omdat ze bij schade een slechte indruk achterlaat bij de klanten als ze hen moeten vertellen dat er niet voldoende dekking was om alles te vervangen. Dit leidt tot een ontevreden klant die daarna ongetwijfeld slechte publiciteit maakt.
Dus een correcte verzekeringsdekking geeft een win-win situatie. Als u, als verzekeringshouder, correct verzekerd bent, wint u omdat u gerust bent dat, indien er iets gebeurt, u volledig vergoed wordt voor zowel huis als inhoud. De verzekeringsmaatschappij wint omdat ze jaarlijks de correcte premies ontvangt en zo in staat is haar klanten volledige compensatie te geven in het geval van schade.

De nieuwsberichten van de laatste maanden over vulkaanuitbarstingen, aardbevingen, overstromingen,… doen veel mensen nadenken. Wat als er zich een natuurramp voordoet? Is dit wel gedekt door de opstal- en inboedelverzekering?

Lees de dekkingen van uw huispolis eens na. Uw hart begint waarschijnlijk hard te kloppen als u leest dat natuurrampen niet gedekt zijn door uw polis. Lees opnieuw… Waarschijnlijk vindt u terug dat, hoewel de verzekering natuurrampen uitsluit, deze buitengewone risico`s wel gedekt zijn door het “Consorcio de Compensación de Seguros”. Dit is uniek voor Spanje in Europa. Het consortium is een publieke entiteit waarvan de oorsprong ligt in de Spaanse Burgeroorlog. Het is direct gelinkt aan de dekking van buitengewone risico’s. Het treedt in werking als een rampenverzekeraar voor bepaalde types verzekeringen. Het vergoedt “verliezen en lichamelijke schade” veroorzaakt door buitengewone situaties in Spanje. Het dekt doorgaans ook persoonlijke schade voor buitengewone gebeurtenissen in het buitenland als de verzekerde regelmatig verblijft in Spanje. Opgelet, het consortium is enkel van toepassing als u uw polis afsluit bij een verzekeringsmaatschappij die samenwerkt met het Spaans consortium en die dus een deel van uw premie naar hen doorstort. Jammer genoeg zijn er enkele Engelse verzekeringsmaatschappijen en enkele andere buitenlandse maatschappijen, die in Spanje actief zijn, zonder met het consortium samen te werken. Dit betekent dat, in geval van een serieuze ramp (denk aan de hevige stormen en stortregens van de laatste jaren), u niet gedekt bent. Dus onthoud dit belangrijk detail Uw woonst is meestal uw waardevolste bezit en die verliezen omwillen van het kiezen van de verkeerde verzekering, is een ramp op zich!

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Verzekeringen
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Uw verzekering in Bitcoins betalen? Het kan bij Segurantis

Betalen met Crypto? We kunnen er niet meer naast kijken en ergens lezen of horen we er van…