Home Experten Verzekeringen Privé ziektekosten verzekeringen in Spanje: deel 3

Privé ziektekosten verzekeringen in Spanje: deel 3

7 minuten (lectuur)
1,625

© Sandra Van Kerckhove

In mijn vorige columns bespraken we het nut van ziektekostenverzekeringen en waarmee u rekening moet houden bij uw beslissing hierover. Deze keer bekijken we hoe u best een keuze maakt uit het grote en dikwijls onoverzichtelijke aanbod op de Spaanse markt van ziektekostenverzekeringen.

Er zijn verschillende modaliteiten mogelijk, hierbij de meest gangbare.
Eerste mogelijkheid: U kiest uit een aangeboden netwerk van artsen en klinieken: Bij de meeste verzekeringen beperkt u uw eigen bijdrage hiermee tot enkele euro’s per bezoek aan de arts of per ziekenhuisopname, … en zijn de kosten meestal voor 100% gedekt. Daarnaast kan u andere of dezelfde dekkingen hebben, maar met een hogere eigen bijdrage.(“Copagos”) Daardoor kan u de polis goedkoper maken. Klanten waarvoor dit financieel beter past is het dus een optie. Indien het prijsverschil niet veel belang heeft is de eerste optie interessanter omdat dit maakt dat u nooit extra rekeningen krijgt voor gedekte problemen.

Tweede mogelijkheid: U kiest uit een aangeboden netwerk van artsen en klinieken én wenst bovendien vrije keuze wereldwijd en/of in Spanje. Bij vrije keuze worden de facturen bijvoorbeeld terugbetaald aan 80, 90% of 100% in Spanje en bijvoorbeeld aan 90 of 100% in het buitenland. Bij dit soort polissen heeft men meestal keuze uit verschillende limieten. (limieten per consultatie, per ligdag, per jaar,…) Door de limieten te verlagen kan de polis met vrije keuze goedkoper gemaakt worden. Ook hier weer, indien het prijsverschil echter niet veel belang heeft voor u, raad ik hogere limieten aan, dan kan u ook in landen waar de medische kosten hoger liggen, zonder extra kosten verzorging krijgen. Dit type polissen zijn verkrijgbaar bij meerdere maatschappijen.

Maar opgelet! Kijk de kleine lettertjes van de polis goed na, en ga na of zaken die voor u belangrijk lijken wel gedekt zijn! Een paar opmerkingen of attentie punten!

 • Kies voor een stabiele maatschappij die ervoor zorgt dat het medische “spaarpotje” dat u opzij zet, op lange termijn een goede investering blijft. Let op voor de lokale en kleinere maatschappijen, gezien de economische tendens is dat slechts de grote spelers overblijven.
 • Kijk na of transplantatieoperaties van beenmerg, lever, hart, nieren en hoornvlies wel inbegrepen zijn. Bij veel maatschappijen is dit ofwel uitgesloten, ofwel zijn slechts 1 of 2 soorten transplantaties gedekt.
 • Zijn medische kosten wegens accidenten in het verkeer of in het professionele leven inbegrepen? Soms is dit apart te betalen of uitgesloten.
 • Is het verblijf in de intensive care afdeling na een operatie of na een medische opname ook ongelimiteerd in dagen? Sommigen polissen bieden slechts limieten van 7-30 dagen. Daarna mag je zelf betalen,…
 • Zijn kankerbehandelingen wel inbegrepen? Inderdaad bepaalde polissen sluiten dit uit!
 • Is een borstreconstructie na een radicale ingreep wel inbegrepen? Dikwijls wordt dit uitgesloten omdat het als esthetische ingreep beschouwd wordt,…
 • Hebt u bij ernstige ziektes een 2de opinie bij een college van topspecialisten in de wereld inbegrepen?
 • Zijn fysiotherapie, rehabilitatie en podologie wel ongelimiteerd in aantal?
 • Zijn de meeste types prothesen wel inbegrepen tot een respectabel bedrag? Sommige prothesen kosten snel 10.000 €,..
 • Zijn medische kosten op reis bij urgenties voldoende gedekt, bijvoorbeeld tot 10.000 € of 12.000 €?
 • Is er een 24h noodnummer: ook in het weekend? Bij sommige maatschappijen is er geen noodnummer in het weekend hetgeen bij onverwachte opnames de patiënt veel problemen kan bezorgen.
 • Is er een tandzorgverzekering inbegrepen?
 • Geeft de maatschappij een garantie dat zij de polis niet kan opzeggen? Ook niet als u ouder wordt, of als u meer gezondhedisproblemen krijgt en “te duur” voor hen wordt?

Dit zijn volgens mij beslissende factoren op vlak van garanties waar u als klant moet aan denken bij uw keuze. Goedkoop wilt niet steeds zeggen beter koop, en met uw gezondheid kan u beter geen risico’s nemen,…!

In het laatste artikel over dit thema volgende keer geven we nog enkele tips waarmee u best rekening houdt. Maar vergeet niet: wenst u te veranderen van maatschappij of agent, dan is het hoog tijd om u nu hierin te verdiepen, gezien de meeste polissen vervallen eind december en u de opzegtermijn van 2 maand moet in acht nemen!

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Verzekeringen
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Uw verzekering in Bitcoins betalen? Het kan bij Segurantis

Betalen met Crypto? We kunnen er niet meer naast kijken en ergens lezen of horen we er van…