Home Experten Verzekeringen Privé ziektekosten verzekeringen in Spanje: deel 1

Privé ziektekosten verzekeringen in Spanje: deel 1

6 minuten (lectuur)
1,906

© Sandra Van Kerckhove

Gezien de nieuwe maatregelen van de Spaanse regering op het vlak van de Sociale Zekerheid, is het misschien wel het juiste moment om eens na te gaan of u op het vlak van ziektekostenverzekeringen alles wel goed geregeld hebt.
In dit eerste deel vragen we ons af:
Hebt u wel of niet een privé ziektekosten verzekering nodig in Spanje?
Waarom is er een prijsverschil met de privé verzekeringen in Nederland of België?
Hoe kan u het best wisselen van maatschappij indien u ontevreden bent?

Zoals u waarschijnlijk weet, is het zorgstelsel in België/Nederland en Spanje totaal verschillend. Bij beiden draagt het sociale zekerheidsstelsel het grootste deel van de medische kosten van ziekenhuizen en artsen.

In Spanje zijn er echter 2 totaal gescheiden systemen:
1. De Spaanse Sociale gezondheidszorg: waar u afhankelijk van uw situatie wel of niet recht op hebt.
2. De Privé gezondheidszorg: waar u afhankelijk van uw financiële toestand wel of niet terecht kan (gezien de kosten van behandelingen,… vrij duur zijn).

Hoewel de sociale gezondheidszorg een waaier aan garanties biedt, kunnen er problemen zijn waar u als buitenlander niet mee geconfronteerd wilt worden. Extreme wachttijden voor onderzoeken en ingrepen, tekort aan kamers, gebrek aan taalkennis,…

Daarom kiest een groot deel van de buitenlanders of Spanjaarden die het financieel kunnen, voor een privé ziektekostenverzekering. Dit is nodig om onbeperkt gebruik te kunnen maken van de diensten van privéziekenhuizen en privédokters en u de hoge kosten hiervan niet zelf wilt dragen. Hier kan u doorgaans onmiddellijk een specialist raadplegen, snel complexe onderzoeken ondergaan en wordt u sneller opgenomen in het ziekenhuis indien het nodig is. U kunt de geplande behandelingen en therapieën sneller laten uitvoeren en wordt hierbij geholpen door dokters, verplegend personeel,… die meestal ook uw taal of tweede taal spreken. U hebt recht op een individuele kamer met extra bed voor eventueel uw begeleider of partner. De meeste privé artsen en klinieken in deze regio, zijn gewoon veel meer gericht op buitenlandse patiënten. Dit reflecteert zich in hun organisatie, taalkennis,…

U hebt de keuze hoe u een extra ziektekostenverzekering of hospitalisatieverzekering wilt afsluiten, dit is afhankelijk van uw situatie en statuut. Misschien wenst u enkel een tandzorgverzekering? Misschien wenst u ook gebruik te maken van privéziekenhuizen en dokters waar men uw taal spreekt of een vertaler aanwezig is bij de consultaties? Misschien wenst u enkel dekking bij ongevallen…? Voor alle mogelijke scenario’s kunnen er pakketten op maat aangeboden worden.

In Spanje betaalt de klant of de privé verzekeringen de facturen van de eerste tot de laatste Euro van de privé klinieken en privéspecialisten, m.a.w. zonder tussenkomst van de sociale zekerheid. Vandaar dat de prijzen/premies in Spanje, van een andere orde zijn dan in België en Nederland.

Kiest u voor een ziektekostenpolis, weet dan dat zolang u gezond bent, zonder meer kan verwisselen van maatschappij of type polis. Bent u niet tevreden op dit ogenblik van wat u hebt, dan is dit het juiste moment om u over eventuele veranderingen te informeren. De meeste polissen vervallen immers op het einde van het jaar en er is doorgaans een opzegtermijn van 2 maand.

In een volgend artikel bekijken we met welke factoren u rekening moet houden bij uw beslissing.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Verzekeringen
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Uw verzekering in Bitcoins betalen? Het kan bij Segurantis

Betalen met Crypto? We kunnen er niet meer naast kijken en ergens lezen of horen we er van…