Inicio Experten Verzekeringen Wat na een brand of diefstal in huis?

Wat na een brand of diefstal in huis?

6 minuto leer
709

© Sandra Van Kerckhove

Veel nieuwe klanten van ons kantoor vragen regelmatig wat ze moeten doen wanneer zich een zware brand of diefstal voordoet in hun woonst of bedrijf. Hoe ze dan kunnen recupereren waar ze recht op hebben? Wel, het belangrijkste is niet wat men erna moet doen, maar wat men vooraf moet doen!

Hoe geeft u schade aan? Stel u bent slachtoffer van een zware brand of diefstal. Na dergelijke schade is één van de vereisten van de expert het voorleggen van een inventaris. Van alles wat verloren is gegaan of vernietigd werd. Daarbij moeten zoveel mogelijk facturen voorgelegd worden. Dit lijkt een nachtmerrie, niet? Documenteren is ontzettend moeilijk, maar u herinneren wat u had nog moeilijker!

U komt thuis na een harde dag werken of na een uitstapje aan zee en vindt nog wat verkoolde resten van wat eens uw droomhuis was. Of u vindt uw voordeur stuk en het huis helemaal overhoop gehaald door een inbreker. Het emotionele trauma is al erg genoeg! En daarbovenop moet u zich nog herinneren wat weg is. Want u wordt alleen betaald voor wat u zich herinnert.

De oplossing is, vóór de schade, een inventaris van de inboedel op te maken waarin een beschrijving staat van elk stuk en de waarde ervan. In elke kamer van het huis. En ja, u moet alles noteren. Van decoratie tot kledij, meubels, lampen, spiegels, elektrische toestellen,…
In de meeste gevallen zal u ontdekken dat de inhoud die u opgegeven heeft in uw polis vele duizenden euro’s lager ligt dan de realiteit. Bereken het totaal van de inventaris en vergelijk met het kapitaal van de inhoud in uw polis.
Laat een aanpassing van het kapitaal berekenen en u zal verrast staan. Als u bv. uw inboedel met 5000 euro verhoogt, gaat uw jaarlijkse premie slechts met enkele euro’s naar omhoog. Maar in het geval er iets gebeurt, bent u niet langer de verliezer!

Een veel eenvoudiger strategie om deze inventaris op te maken, is een video of foto reportage. Dat is gemakkelijk, snel (u kan het hele huis filmen in een tweetal uren) en bovendien leuk. Zeker als u er een mondelinge beschrijving bij geeft als: «Deze vaas lijkt iets van de rommelmarkt, maar is eigenlijk een antiquiteit uit 1970, gemaakt door Mr X, en 3000 euro waard».

Ik vind persoonlijk de videostrategie de beste omdat alles wat u bezit op 1 tape kan worden opgenomen en die gemakkelijk kan worden opgeborgen. Bovendien is het heel simpel er iets aan toe te voegen als u nieuwe zaken aankoopt of cadeau krijgt. Hebt u geen videocamera, leen of huur er dan één! Een extra voordeel van beelddocumentatie is dat u, bij schade, door de expert (perito) minder bewijzen d.m.v. facturen zal worden gevraagd. De meeste experts stellen hun eisen wat lager als ze kunnen zien dat deze zaken ook écht aanwezig waren in uw huis vóór het schadegeval.
In elk geval is een video beter dan een geschreven inventaris. Natuurlijk gaat, als uw huis afbrandt, de tape ook mee in rook op. Zorg er dus voor dat uw foto’s of video op een veilige plek liggen (een kluis of een kopij bij vrienden), of dat u een externe back-up hebt.
Als u veel waardevolle objecten of juwelen bezit, dan raad ik aan om dit apart in de polis te vermelden met een korte beschrijving van elk stuk. Dit om problemen bij schade te vermijden.
Wacht met dit alles niet tot het te laat is!

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Verzekeringen
Comentarios cerrados

Mira además

Wat te doen in het geval van schade gedekt door de huispolis?

We proberen allemaal een schadegeval te voorkomen, en dan gebeurt het toch … De te n…