Inicio Advertenties Wat te doen in het geval van schade gedekt door de huispolis?

Wat te doen in het geval van schade gedekt door de huispolis?

8 minuto leer
70

We proberen allemaal een schadegeval te voorkomen, en dan gebeurt het toch … De te nemen maatregelen staan meestal wel beschreven in de algemene voorwaarden van uw opstalverzekering, inboedelverzekering of brandverzekering,  Toch krijg ik nog veel vragen over wat te doen in dergelijke situatie.

Veel hangt uiteraard af van het type schade dat zich voordoet. We geven een voorbeeldje van veel voorkomende schades.

Onmiddellijk melden

Uiteraard belt u onmiddellijk naar uw agent of uw verzekeringsmaatschappij die u het beste advies voor uw specifieke schade kan geven, dit in overeenstemming met de afgesloten polis, de bijhorende garanties en dekkingen. Algemeen mag men aannemen dat alle maatschappijen in elk geval van u verwachten dat u alle mogelijke maatregelen treft om meer schade te voorkomen.

Enkele concrete voorbeelden

Men heeft net ingebroken, en u moet dringend ergens naar toe.  Er wordt logischerwijze van u verwacht dat u er voor zorgt dat u voorlopige maatregelen treft om de deuren of ramen onmiddellijk provisioneel te laten herstellen om een tweede inbraak niet te vergemakkelijken voor dieven. U heeft een breuk in de waterleiding en een deel van uw meubels is beschadigd. U zet uiteraard de (hoofd)kraan dicht om meer schade te voorkomen.

Assistentie service

Afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij en het type polis, kunt u eventueel gebruik maken van een assistentie service van de verzekeringsmaatschappij. Dit betekent dat zij herstellers (loodgieters, schrijnwerkers, aannemers, glazenmakers,…) kunnen sturen die de reparatie uitvoeren en waarbij de verzekeringsmaatschappij rechtstreeks aan hen betaalt.  U hoeft dus niets voor te schieten in dit geval. Of u wel of geen recht heeft op een assistentie service, welk type specialisten aangeboden wordt en of de specialisten werknemers zijn van de verzekeringsmaatschappij of in onderaanneming werken, hangt weeral af van de door u gekozen maatschappij en natuurlijk van uw polis.

Uw eigen hersteldienst

Daarnaast is het in veel gevallen mogelijk om uw eigen hersteller te zoeken. Indien u uw eigen hersteller wenst te gebruiken voor deze dringende reparaties, geef ik graag volgende tip!  Laat alleen herstellen wat het belangrijkste is om meer schade te voorkomen. Dit bij voorkeur met een officiële gedetailleerde factuur. Indien u geen factuur heeft, hangt de beslissing over wel of niet betaling af van de onafhankelijke expert en de maatschappij.  Neem best foto’s van de situatie vóór de herstelling en bewaar alle kapotte onderdelen tot aan het eventuele bezoek van de expert. Voor minder dringende herstellingen kunt u best altijd wachten tot de expert langs komt, op deze manier vermijdt u eventuele discussies.

Hoe kunt u het bezoek van een expert best voorbereiden?

Voor een snelle en correcte afwikkeling van de schade, kunt u best zoveel mogelijk informatie op voorhand klaar hebben. Afhankelijk van het type schade kan dit o.a. zijn: een gedetailleerde lijst van de schade, een schatting van de kosten, offertes van de reparaties of van eventuele nodige aankopen, oorspronkelijke facturen van de beschadigde zaken, de factuur van de “dringende reparaties”, eventuele aangifte van diefstal bij de politie, … Het is best om het beschadigde materiaal pas weg te gooien ná het bezoek van de expert.

Door de vooruitgang van technologie bieden de beste verzekeringsmaatschappijen tegenwoordig tele-expertise aan, die wordt gedaan met uw mobiele telefoon en er is geen installatie van een app vereist. Deze methode biedt betere mogelijkheden om een afspraak te maken met de expert.

De rol van GrupoXandra

In ieder geval raden wij u aan om uw agent bij dit hele proces te betrekken, zodat hij voor u de schade mee kan opvolgen en u het nodige advies kan geven. Daarvoor heeft u uiteindelijk voor een verzekeringsagent gekozen. Hoe en op welke manier u een schade aangeeft kan een grote impact hebben op de uit te betalen schade. Wij regelen of betalen de schade niet, en nemen geen beslissingen. Wij vertegenwoordigen wél uw belangen, met onze ervaring in Spanje. We kennen de achterliggende processen en gebruikelijke termijnen in Spanje (die dikwijls anders zijn dan in uw thuisland). U zal altijd de eerste zijn aan wie belangrijk nieuws wordt meegedeeld, maar communiceer bij voorkeur schriftelijk voor de efficiëntie van uw dossier.

Nu maar hopen dat u behoed blijft voor schade.

Meer weten?

Aarzel niet om contact op te nemen voor meer informatie via seguros@grupoxandra.eu
Onze specialist Hannie Pieters kan dan meer in detail treden op uw specifieke vragen en uw huidige verzekering onder de loupe nemen. Vraag een vrijblijvende offerte aangepast aan uw persoonlijke situatie.Kijk ook eens op www.grupoxandra.eu voor de andere verzekeringen die we aanbieden.

Publireportage  © Sandra Van Kerckhove  / Alle rechten voorbehouden

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Advertenties
Comentarios cerrados

Mira además

Residenten of toeristen… of allebei

Het is al een jaar duidelijk dat de situatie in de gewesten Marina Alta en Marina Baixa op…