Inicio Experten Verzekeringen Wat gebeurt er bij een natuurramp in Spanje?

Wat gebeurt er bij een natuurramp in Spanje?

5 minuto leer
2,795

Verzekeren tegen Acts of God – deel 1

© Sandra Van Kerckhove

Naar aanleiding van de recentste overstromingen en stormschade van de laatste maand, enerzijds en recente aardbevingen anderzijds, even een verduidelijking betreffende het verzekeringsaspect.

In Spanje, kunnen we ons beschermen tegen acts of God, via de auto-, huis- of businessverzekering! Weet u of u gedekt bent tegen aardbevingen, overstromingen en tornado’s? De meeste mensen niet! Act of God, in verzekeringstaal, is een accident dat veroorzaakt is door een extraordinaire natuurlijke kracht.

De schade veroorzaakt door ordinaire natuurlijke oorzaken (bijvoorbeeld regen die lekt door een defect dak), kunnen voorzien en vermeden worden door correct onderhoud van de eigenaar. Het niet treffen van de nodige reparaties leidt tot verwaarlozing, waardoor er geen terugbetaling is bij alle verzekeringen.

Maar gaat het om een act of God, dan is het zo extraordinair en bovennatuurlijk, dat een correct onderhoud, de gevolgen evenmin kon tegenhouden. Schades veroorzaakt door tornado’s, zware overstromingen en stormen, worden meestal beschouwd als een act of God. Maar bijvoorbeeld brand niet, tenzij hij veroorzaakt is door extreme bliksem. In Spanje wordt schade door deze hevige tornado’s, aardbevingen, hoogwater, wind en overstromingen wel gedekt via de meeste auto-, huis-, en bedrijfsverzekeringen.

Uw huis

Alle huisverzekeringen kunnen het volgende dekken: brand, roet, explosie, diefstal, vandalisme en eveneens de wettelijke aansprakelijkheid of familiale verzekering.

Veel natuurrampen, onder de noemer, acts of God, kunnen meegedekt zijn als uw verzekeringsmaatschappij samenwerkt met het Spaanse verzekeringsconsortium. (Consorcio de Compensación de Seguros)

Het Consortium is een publieke entiteit, waar de oorsprong ligt in de Spaanse Burgeroorlog. Het consortium is direct gelinkt aan de dekking van extra ordinaire risico’s. Het consortium komt in werking als een rampenverzekeraar voor bepaalde types verzekeringen.
Hierbij vergoedt het fonds verliezen en lichamelijke schades veroorzaakt door extra ordinaire situaties die in Spanje gebeuren en die in Spanje gelegen risico’s overkomen.

Het dekt ook persoonlijke schade voor extraordinaire gebeurtenissen in het buitenland als de verzekerde regelmatig verblijft in Spanje.

Opgelet! U hebt enkel dekking door het consortium als u uw polis afsluit bij een verzekeringsmaatschappij die samenwerkt met het consortium, en dus een deel van uw premie naar hen doorstuurt. Bijv. Zurich, Mapfre, AXA, …
Jammer genoeg zijn er enkele bekende Engelse verzekeringsmaatschappijen en enkele buitenlandse maatschappijen in Spanje actief, zonder met het consortium samen te werken. Dit betekent dat in geval van een serieuze catastrofe (denk aan de hevige stormen en stortregens van de laatste jaren), u níet gedekt bent.

De «seguro de hogar» is geen verplichte verzekering. Dit betekent dan ook dat indien u geen huispolis afgesloten hebt, u geen recht hebt op vergoeding op geen enkele manier indien een catastrofe deze regio treft.

Dus onthoud dit belangrijk detail als u rondbelt voor offertes. De woonst is meestal het waardevolste bezit van vele mensen, en dit verliezen omwille van het kiezen van de verkeerde verzekering, is een ramp op zich!

Volgende keer verklaar ik in detail, wanneer het consortium de schade veroorzaakt door een catastrofe aan uw auto wel en niet dekt, en hoe u dit soort schade kan claimen bij het Consortium.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Verzekeringen
Comentarios cerrados

Mira además

Wat te doen in het geval van schade gedekt door de huispolis?

We proberen allemaal een schadegeval te voorkomen, en dan gebeurt het toch … De te n…